Soester Courant

School met de Bijbel Soest 1918

Publicatiedatum: 26-11-2003

Deze week in Hervonden Soest weer een schoolfoto. Een beetje een bijzondere foto omdat deze foto als een schilderijtje tot aan het eind van het leven van een van de meisjes, zelfs tot in het bejaardenhuis toe bij haar aan de muur heeft gehangen.Een schoolfoto van rond 1918 toen Soest nog maar twee christelijke scholen telde. De school met de bijbel zoals ze toen werden genoemd. Een aan de Spoorstraat en de andere school stond op Hees. Beide scholen zijn er nog. De school aan de Spoorstraat draagt nu de naam Da Costa school aan de Prins Bernhardlaan en school op Hees heeft de naam Insingerschool. Kinderen werden toen nog niet met de auto naar school gebracht zoals veel kinderen van nu, zelfs op de fiets naar school was nog taboe gewoon omdat kinderen nog geen fietsen hadden en de wegen waren slecht. Op die leeftijd moesten kinderen nog leren fietsen. De foto is gemaakt in 1918. De wijken het Hart en Soest-Zuid waren nog in ontwikkeling en de kinderen vandaar moesten een eind lopen voor onderwijs van de keuze van hun ouders. Marietje Zijtveld die als tienjarig meisje vanuit Utrecht aan de Dorresteinweg in Soest kwam te wonen hoefde van haar ouders meteen niet meer naar school want zij vonden de weg tussen de korenvelden en de toen nog kale Lazerusberg veel te stil te lang en ook voor een jong meisje uit de stad en ook wel een beetje eng. De hier afgebeelde foto is geen klassenfoto maar meer een schoolfoto. Kinderen uit een gezin maar uit verschillende klassen werden bijelkaar gezet in een groep. Zo hoefde de ouders van een gezin met meerdere kinderen op de school maar in verschillende klassen slechts één foto te betalen. 

Meisje nummer 13 ,zo weten we,is Cornelia van Brummelen uit het bakkersgezin van twaalf kinderen. Zij is een paar jaar nadat deze foto gemaakt is, kort na een schoolreisje, erg ziek geworden en overleden. Nummer 14 is haar zusje Hendrika, zij is juist de oudste van het het gezin geworden en zij heeft de volgende eeuw gehaald. In september 2001 overleden 88 jaar oud. Deze foto heeft tot haar dood in een mooi lijstje in haar kamer gehangen. Nummer 16 is Jeannette van Oest, geboren in 1910. Zij woont nog op Soestduinen. Van haar horen we alle namen. Zij is later getrouwd met Janus van Brummelen, beter bekend eerst als bakker en later komen we hem in een oud adresboek tegen als koopman antiek. Knap dat je bijna allen namen van je klasgenoten na zoveel jaren nog weet.

Nagekomen commentaar: Wij kregen melding dat de nummering bij de foto in de Soester Courant niet klopt. Dit is nu veranderd in de goede nummers bij de juiste kinderen. Verder vertelden kleinkinderen van Marten van Houttum dat opa vroeger smid is geweest op paleis Soestdijk. Hij heeft jaren tegenover het paleis gewoond en is later verhuisd naar de kolonieweg.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen.