Kies een jaartal

Westerveld Metselaar/aannemer

Gepubliceerd 20-08-2003

Vandaag in Verdwenen Soest twee foto’s. Een huis en een verbouwing. Waar heeft het huis gestaan en waar heeft de verbouwing zich afgespeeld ? Van het huis weten we gelukkig iets meer.
In het boek "100 jaar Soest en Soesterberg in woord en beeld", kunnen we op bladzijde 42 nog een glimp van het huis opvangen. Het stond ooit op Kerkstraat 40, op de plek, naast waar nu garage van der Lee is gevestigd. (daarvoor garage Mol). We hebben het over de jaren voor de oorlog van 1930 tot 1940. en in het huis woonde metselaar/ aannemer Matthijs Westerveld. Westerveld had het huis met alles erop en eraan zelf gebouwd en ook een schuurtje achter het huis. We denken dat hij best een goed gevoel moet hebben gehad toen zijn eigen huis eenmaal klaar was. Westerveld was oorspronkelijk metselaar maar is alengs een van de vele kleine aannemers in het Soest van toen geworden. Kleinkinderen van Westerveld zijn nog apentrots op hun opa, de kleine zelfstandige, die zomaar zijn eigen huis bouwde. 
Opa Westerveld heeft er zijn hele leven gewerkt en gewoond. Na hem is een van zijn dochters, gehuwd met F.Buskes bij haar ouders gaan inwonen en toen vader Matthijs Westerveld is in 16 jun 1961 op 86 jarige leeftijd overleed is zijn dochter en haar man er blijven wonen. In 1970 is het huis aan de gemeente verkocht. Het moest plaatsmaken voor het grote plan van de gemeente, de zogenaamde weg over de Eng die op dat punt de Kerkstraat zou kruisen, door de polder richting Amersfoort. 

De onderste foto van de verbouwing is ook nog van voor de oorlog, uit de tijd dat de buurman van Westerveld J.B.Mulders, molenaar van korenmolen "de Vlijt " nog de rogge van de Soester boeren maalde. 
Een huis bouwen was voor een kleine aannemer het hoogst haarbare, het woord groot-aannemer die een hele wijken bouwt kende men nog niet.

De kleine aannemers hadden vaak geen vaste mensen in dienst. De meeste opdrachten die zij kregen waren verbouwingen, reparatie van daken en nieuwe schoorstenen. Ieder huis werd verwarmd met een kachchel of haard en in de keuken een fornuis. Een schoorsteen met een goede trek was nog van levensbelang. Opdrachten voor de kleine aannemer om een heel pand te bouwen waren spaarzaam. Kreeg een aannemer een wat grote opdracht dan namen zij tijdelijk mensen aan.
De foto van de verbouwing moet ook in die periode zijn gemaakt. Een flinke klus zo te zien. Geheel rechts op de foto de baas Westerveld zelve en geheel links zijn zoon ook met de naam Matthijs. De jonge Matthijs, met een paar flinke handen aan zijn lijf, moest zijn vader helpen, dat was vroeger ook heel gewoon. Zelf is Matthijs junior later in Soest bekend geworden als touringcarchauffeur bij W.C.Tensen. Dat heeft hij zijn hele leven gedaan. De twee middelste mensen op de foto zijn voor ons nog onbekend. Naar deze mensen zijn we nieuwsgierig. We zouden heel graag willen weten wie het zijn en waar die verbouwing is geweest. Mocht u de twee mannen herkennen of misschien herkennen ze zichzelf dan horen wij het graag. Bij voorbaat dank en schroom niet te bellen.

Nagekomen commentaar: Op de foto de jongen in het midden met pet op is Cees Reijerse, een van de zonen van loodgieter Reijerse & Zonen wonende (1937) in de Korte Kerkstraat 1.Soest. Laatste adres van Cees is geweest Soesterbergsestraat 69 Soest.(Bron is Cees v Vulpen Korte Ossendamweg)


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden