Kies een jaartal

Jonge BoerenTuindersBond 1929-1954 Soest

Gepubliceerd 23-05-2001

In Hervonden Soest deze keer een groepsfoto uit 1954 van het 25jarig bestaan van de Jonge Boeren- en Tuinders Bond Soest. Op de foto niet alleen veel Soester boerenzoons maar ook enkele jongens van buiten Soest. Zij verhuurde zich als boerenknecht bij de boer voor dag en nacht vaak voor een of meerdere jaren. Zij konden zich ook aansluiten bij de JBTB. Ook meisjes werkten in die jaren als meid bij de boer en woonde meestal intern. De knechten en de meiden hadden een jaarcontract en werden eens per jaar betaald. Het contract liep van oktober tot oktober. Op de derde dinsdag in oktober liep het contract af en werd het jaarsalaris uitbetaald. In deze week werd alleen het noodzakelijke werk gedaan zoals melken, het was immers een feestweek. Voor dat er kunstmest bestond was de Eng erg schraal. Boekweit gedijde goed op een schrale bodem en zo bij uitstek een goed gewas voor de Eng. Volgens overlevering werd de boekweit in de nazomer gedorst en verkocht en van de opbrengst werd het jaarloon aan de meiden en knechten uitbetaald, zo werd ons door Anton Roest verteld. Als bij een boer meerdere knechten in dienst waren was er een met de titel eerste bouwmeester. Deze was verantwoordelijk voor zowat al het paardenwerk plus verzorging van de paarden. De andere(n) stonden onder hem. Een jongen die van school kwam en voor het eerst bij de boer ging werken noemde ze een mudjong. Hij moest op de boerderij de rotklusjes opknappen. Eind vijftiger jaren, min of meer nadat deze foto is gemaakt verdwenen door mechanisatie en het opkomen van loonwerkers de boerenknechten en meiden. Dank zij Roest kregen we deze informatie en tevens alle namen van de Jonge Boeren en Tuinders. De twee oudere mannen zittend rechts op de foto zijn de leraren die agrarisch onderwijs gaven. Zij waren de technische adviseurs van de vereniging.

Op de foto:
Eerste rij zittend vlnr:
Peter van de Breemer (1); Henk Schimmel (2); Peter Kuijer (3); Wim van Roomen (4); Gerard Kok (5); Wim van Hofslot (6); de heer Nijhuis (7); de heer Seegers (8).
Eerste rij staande vlnr:
Rijk Hilhorst (9); Kees Burgsteden (10); Piet van de Hengel (11); Piet van de Breemer (12); Wim van Hofslot  (13); Jan van de Breemer (14); Roel Hoksbergen (15); Anton Roest (16); Jan Smink (17); Johan van Hofslot (18); Gerard van Roomen (19); Jan Nieuwenburg (20).
Tweede rij staande vlnr:
Piet Kuijer (21); Wout van Logtensteijn(22-bij vlaggenstok); Renee Hilhorst(Hooiweg) (23); Kees Logstenstein (24); Jan Burgsteden (25); Toon Brouwer(26); Arie Hilhorst (27); Richard Hilhorst (28); Jacob Burgsteden (29); Kees Hilhorst (30); Henny Schothorst (31).
Achterste rij vlnr: Piet Hilhorst (32); Gert Hartman (33); Wim Burgsteden (34); Renee Hilhorst (35); Ben Kaats (36); Anton van Houter (37); Kees van de Breemer.. (38)


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden