Kies een jaartal

Gelegenheidskoortje Gereformeerde Kerk

Gepubliceerd 20-12-2000

Dank zij de heren Piet en Kees Smid van de Smitsweg zijn we al snel achter de namen van het dames en heer gekomen van de foto van vorige week. Zij herkenden hun moeder mevrouw M.Smid-Renkema op de foto. De foto moet zijn genomen in de jaren 1948-1951.De groep onder leiding van de heer Kees Veltman vormde inderdaad een gelegenheidskoortje en zij zongen wel met de kersdagen kerstliederen thuis voor de deur bij zieke mensen van de kerk. Paul weet ook nog enkele andere namen te noemen en zo is de volledige lijst nu: vlnr.1 AnnieHeins-Verhoef; 2.Paula de Haan; 3.Aagje den Besten; 4. Mevrouw Veltman; 5. Kees Veltman; 6. Mevrouw Smid-Remkema; 7.Joke van de Berg; 8. Mevrouw G.Woertman-Vel; 9. Noor Hornsveld. 

Kees Veltman was bakkersknecht bij bakker Strietman aan de Ossendamweg Hij hielt van muziek. Hij was zelf een uitstekende tenor. Hij had in die tijd een kinderkoor opgericht van kinderen uit de klas van meester Gemen van de school Driehoeksweg. De klas van Gemen kreeg door gebrek aan ruimte les in het gebouwtje Reoboth op de Bunt .Kees woonde aan de Nieuweweg 3 , hij was een en al muziek. Het eerste wat grote koorstuk dat hij repeteerde met het koor was een Stabat Mater van Pergolesi. Hij en zijn vrouw zijn, zoals velen in die tijd, naar Canada geemigreerd. Misschien is dit feit het einde van het koor geweest. Ook in Canada heeft Kees Veltman weer een koortje opgericht en weer dezelfde muziek ingestudeerd. Paula de Haan de mooie warme alt van het koortje herinnert zich nog het instuderen van het Stabat Mater van Pergolesi. Een driestemmige zetting en zij mocht de solostukjes zingen. Na veel repeteren werd het uitgevoerd in de Wilhelminakerk op de piano begeleid door Mieke van Hornsveld en op het orgel de heer van Tol. Mevrouw Smid- Renkema was vermoedelijk de oudste van het stel. Zij werd door iedereen "Moeke" genoemd. Over Joke van de Berg werd het volgende verteld. Zij was organiste en begeleidde de kerkdiensten van Gereformeerde Kerk artikel 31, die in die tijd in het gebouwtje Reoboth werden gehouden. Zij trouwde met ene Dick Pannekoek. Joke en Dick ,zo hoorde we, hadden het vaste voornemen een voetreis van Soest naar Israel te maken. Maar Joke raakte al spoedig in verwachting. Door dit feit kon de reis van de Pannekoeken helaas niet doorgaan. Een klein "flensje" had roet in het eten gegooid. Een grapje in huize Smid waar ze nog steeds om moeten grinniken.

Al met al heeft het gelegenheidskoortje maar een kort bestaan gehad en meer zijn we helaas niet te weten gekomen. Wij wensen u vanuit onze rubriek prettige kerstdagen. 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden