Kies een jaartal

De Alde Terp Nieuweweg

Gepubliceerd 23-02-2000

Het huis op de foto van vorige week is naar we nu weten Nieuweweg 104 en bekend als "de Alde Terp". Het heeft gestaan nabij station Soest-Zuid, rechts van de laan met bomen en twee pilaren die naar beeldentuin de Hazelaar voert. Het huis heeft al een lange geschiedenis. Het is vermoedelijk eerst een boerderij geweest en later tot landhuis omgebouwd.

Als eerste hoofdbewoners staan in de archieven bij de gemeente Jan van Asselt genoteerd en daarna het gezin van Johannes Meier. De volgende bewoner is de heer L.A. van Sevenhuijsen geboren in 1857 in Brouwershavenen en 4 september 1921 overleden in Soest. Van Sevenhuijsen is in de jaren 1890 in Soest komen wonen. Hij was van 1899 tot 1907 raadslid en heeft zich in die jaren nogal sterk gemaakt voor de Electriciteitsfabriek van Soest.

Op 26 mei 1924 doet J. Buwalda architekt te Soest wonende aan de Parklaan 4 aan de gemeente een verzoek tot verbouwen van het woonhuis gelegen Nieuweweg 104. Wie de aannemer wordt is dan nog niet bekend. De geschatte bouwkosten fl 5.000,=. Op de tekening staat dat de stal zal worden verbouwd tot kamers. Ook de voorgevel krijgt de status van landhuis. Architekt Buwalda tekent de verbouwing in opdracht van Mr van Westen. Van Westen en zijn gezin zijn de volgende bewoners. Hij heeft een advocatenkantoor in Amsterdam. Van Westen laat zich vaak met de taxi naar kantoor brengen. Hij maakt van het huis een woonoord met alles erop en eraan. Een privé tennisbaan en broeikas om bloemen te kweken en op het terrein een boomgaard met schaapskooi. In de jaren 1936 verkoopt de na overlijden van haar man de weduwe Van Westen het huis aan de gemeente.

In 1937 huurt de heer Flikweert het pand om er met zijn vrouw een pension te beginnen. Een particulier pension met vaste gasten die er enkele weken maar soms ook maanden wonen. In 1944 overlijdt mevrouw Flikweert.

Na de oorlog krijgt "de Alde Terp" meer het karakter van het eerste bejaardenhuis van Soest. In het huis en de bijgebouwen kunnen maximaal 14 mensen wonen. De heer Flikweert hertrouwt later met de verpleegster van het huis zuster Ina. Mevrouw Flikweert, van haar krijgen we veel informatie, herinnert zich de waternoodramp van 1953. Flikweerd was een zeeuw en er kwam familie met kinderen uit Zeeland voor lange tijd in Soest wonen. In de tuin werd een oude bus geplaatst en dat diende als slaapplaats voor de jongeren. Het was hard werken.

In de jaren zestig, het begin van de AOW, werden er op verzoek van de gemeente naast particulieren ook andere bejaarde gasten opgenomen. De verzorging was goed en de mensen werden oud. Een honderdjarige en een bijna honderdjarige. Ook de gemeentelijke vroedvrouw van uit de Kerkebuurt, mejuffrouw Elisabeth van der Werff, heeft er haar laatste jaren gewoond. Zij kreeg in het begin van de vorige eeuw als baakster van de gemeente als eerste een fiets toegewezen om overal in Soest tijdig bij het kraambed aanwezig te zijn. Juffrouw van der Werff overleed in1963.

In de jaren 1970 hebben andere bejaardenhuizen de taak voor de oudere verzorging overgenomen. In 1971 heeft de laatste bejaarde "de Alde Terp" verlaten en de heer en mevrouw Flikweert zijn er tot 1976 blijven wonen. Het pand, eigendom van gemeente, is uiteindelijk prooi geworden van het Centrumplan (een nieuw hart van Soest) en gelijk afgebroken voordat krakers kans kregen om het te bezetten.

Moet nog worden vermeld dat ook het oude paard Jaap van de boomgaard is overgeplaatst naar de Birkstraat. Hij is het eerste bejaarde paard van het paardenkamp geworden.

PERSOONLIJKE HERINNERING
Op 21 maart 2021 ontving de redactie nog een persoonlijke herinnering van mevrouw Coosje Bakker-Flikweert uit Kampen.aan een verblijf in De Alde Terp aan de Nieuweweg:
Ik was de opvolgster van Mevr. v.d.Werff in de Serre en ik heb er tot m'n trouwen in 1967 met zéér veel genoegen gewoond. Maar, in deze tijd ondenkbaar, er was geen CV in 't huis! Oom Johan maakte elke morgen alle kachels in 't huis aan! Niemand had warm water op z'n kamer! Kregen elke morgen een kan heet water om zich te wassen.
Verder was er in 't hele huis, voor alle bewoners, beneden één WC (zgn. po-stoel op de kamer) en een douche?? hadden we nog nooit van gehoord evenals een wasmachine! Alle was werd in 't bad geweekt.............
En in de keuken? een houtkachel waarop gekookt werd (de keuken was tevens de zitkamer! ) en later kwamen er 2 gaspitten in de bijkeuken.
En voor de (grote) afwas? in de badkamer werden kannen heet water gehaald en: in 't gootsteentje in de keuken werd dan die grote afwas gedaan!
Dag in dag uit, zondag en door de week en tante Ina heeft nooit een slaapkamertje voor zichzelf gehad; sliep op de overloop evenals de evacué's in de ramp.........Evenmin hebben Oom Johan en tante Ina ooit vakantie gehad............Werken, en zorgen en: NOOIT heb ik ze horen klagen of zeuren of moeilijk doen................Ja, onbegrijpelijk maar: waar!
Ik ben nu inmiddels 85 jaar maar kan me alles nog glashelder herinneren. En later, toen Oom Johan overleden was en tante Ina alleen achterbleef, hebben wij en onze kinderen haar als een moeder/Oma aangenomen en liefde, én aandacht aan haar, die het dubbel en dwars verdiend heeft!, gegeven. 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden