Kies een jaartal

Openbare lagere school (Kerkebuurt)

Gepubliceerd 15-04-2009

Vandaag een klassefoto van de openbare lagere school in de Kerkebuurt. De leerlingen van de foto zijn in de oorlog geboren. De foto moet kort na de oorlog zijn gemaakt, Het meisje vooraan met witte strik in het haar is Annie Prinsenberg dochter van de koster van de Oude Kerk. Er werd in die tijd nog wel geacht dat een dochter van de koster bij de christelijke school op de Driehoekweg zou worden aangemeld, maar moeder Prinsenberg vond de school aan de overkant van weg beter en zo hoefde zij Annie enkel aan de overkant van de straat te zetten.De jongen in de schoolbanken achter Annie is Kees Mörsing. Hij heeft indertijd deze foto naar ons gemaild. 

De openbare school in de Kerkebuurt was de oudste school van Soest. Zij heeft een lange geschiedenis.Het eerste schooltje, toen nog onder de naam volksonderwijs, heeft aan de Eemstraat gestaan. Ook het gemeentebestuur vergaderde in de Kerkebuurt het hart van Soest in een lokaal van het schooltje. Het schooltje werd te klein, alle leerplichtige kinderen van Soest konden er niet meer in worden gehuisvest. Mede dank zij een edelmoedige gift van het toemalige Vorstenhuis kon in 1845 een nieuwe school worden gebouwd. In 1846 is de nieuwe Kerkebuurtschool aan de Middelwijkstraat feestelijk in gebruik genomen. 

Zo rond de eeuwwisseling veranderde er veel in het onderwijs. De katholieke en christelijken wilde eigen scholen stichten. Daar waren zij vrij in maar zij moesten deze vorm van bijzonder onderwijs wel zelf bekostigen. Die verandering werd moeizaam bevochten De leerplichtwet van 1900 werd met 50-49 stemmen aangenomen, doordat een tegenstander (Francis David Schimmelpenninck van zijn paard was gevallen en daardoor niet kon stemmen. Het paard is verstandiger dan zijn meester zeiden voorstanders van de Leerplichtwet. Vooral onder de christelijke partijen was verzet, omdat ze het bestaansrecht van christelijke scholen bij wet geregeld wilden hebben. Dit gebeurde pas in 1917 (het beroemde Artikel 23 van de Grondwet). De socialisten waren ook tegen de wet, maar dan omdat zij de wet niet ver genoeg vonden gaan. De Leerplichtwet 1900 kende als speciale vorm van onderwijs ook nog het huisonderwijs (zoals dat in adellijke families toen nog voorkwam) als geldige vorm van onderwijs, mits door een bevoegde onderwijzer gegeven. Bij de grondwetswijziging van 1917 werd vastgelegd dat het bijzonder onderwijs op dezelfde wijze recht had op financiële steun van de overheid als het openbaar onderwijs.

In 1930 werd in Soest een 2de openbare school gebouwd aan de Beetzlaan. De Prins Alexanderschool.
Een paar bekende schoolhoofden van de Kerkebuurtschool waren de heer Veenstra en later meester van de Flier bijgenaamd rooie Teus.In de eerste klas kreeg Annie les van juffrouw Hindelopen. Later kwam ze bij juf van Maren in de klas. We hebben de foto van Kees Morsing. Zijn vader en moeder runde in die tijd het Hotel Restaurant Kamplust aan de Birkstraat (nu Het Witte Huis).’Als Kees jarig was werd de hele klas in het restaurant uitgenodigd’ vertelde Annie Prinsenberg. ‘Dan hadden we toch een leuke middag’. 
De Kerkebuurtschool is in de jaren zeventig langzaam maar zeker verplaatst richting Molenstraat daar waar op de Eng in een nieuwe wijk met veel hoogbouw de gezinnen met kinderen woonden. Een geruchtstelling voor de vele ouders, de kinderen konden veilig naar school en hadden niets meer meer de drukke rijksstraatweg door Soest te maken 

Van de heer Visser (nummer 31 op Foto 2) kregen we eind 2013 een reactie met een uitgebreide namenlijst toegestuurd. Deze luidt als volgt:

Het schoolhoofd de heer Veenstra werd opgevolgd door de heer A.A. van Ieperen, die de school heeft geleid van 1936 tot 1958. In de 1e klas kregen Annie Prinsenberg, Kees Mörsing, anderen en ik les van mevr. H. de Maar en in de 2e klas van mevr. L. Hinderdael. Mevr. J. Nieboer gaf ons les in de 3e klas tot de kerstvakantie, waarna mevr. Hinderdael de lessen voortzette.

Namen leerlingen en onderwijzeres:

1   – Eric-Hans van Berkel

2   – Bèr Stroband

3   – Attie van Veen

4   – Bertus van Brienen

5   – Eddy Hogendoorn

6   – Rinus Kraaikamp

7   – Corrie van Oven

8   – Marta van Leuveren

9   – Joke Swanink

10 – Annie Prinsenberg

11 – Kees Mörsing

12 – Henk Schaatsbergen

13 – Erik Westra

14 – Rob Terhorst

15 – Nettie van der Hurk

16 – Wolly de Kruif

17 – Marius Meijer  ?

18 – Leendert den Houter

19 – Klaas Verwoerd

20 – Gerrit Stavast

21 – Lotte      ?

22 – Harrie van Brienen

23 – Frans Jansen

24 – Nico Spaink

25 – Pim Steginga

26 – Jan Timmer

27 – Rudie Houkes

28 – Johan Roskam

29 – Willy van Hemert  ?

30 – Ben van der Linden

31 – Jan Visser

32 – Ernst Post

33 – mevr. L. Hinderdael

34 – Liesbeth  Parelberg  ?

35 – Irma Pauw

36 – Ina Gorlee

37 – Ans Kraaikamp

Wanneer u de lijst compleet kan maken graag. Laat het even weten via een reactie.

 

 

 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden