Soester Courant

Huisje aan de Plasweg

Publicatiedatum: 01-05-1996

Huisje aan de Plasweg

Dat witte boerenwoninkje dat we op 20 maart 1996 in de krant hebben gehad. We weten er nu alles van, dankzij één van onze lezers die er, om zo te zeggen, geboren en getogen is. Dat was van 1918 tot 1941.
Het huisje stond aan Plasweg en had oorspronkelijk het nummer 10 – in de jaren dertig werd dat nummer 40. Het stond op grond van de kerk en het was, toen dit verhaal begint, een bouwval. Het  voorste deel was van steen, maar daarachter bestond het voornamelijk uit verzakte, verrotte planken. Maar ja, in die tijd waren er nog wel Soesters die zelf uit plaggen hun onderkomen bouwden en daar woonden. En Evert Westerveld was metselaar en zorgde ervoor dat zijn gezin ook het achterste deel van het huis kon bewonen. Voor man, vrouw en acht kinderen zal het niet ruim geweest zijn, maar je moet heet natuurlijk zien tegen de normen van toen, zeg 1920. Die Plasweg was in die tijd ook niet wat het nu is. Het was een zandpad, enigszins verhard met kolengruis. Er was electriciteit, maar waterleiding was er niet. Er was een waterput, waar je met een emmer en een haak uit kon putten. ’s Winters zette je een emmer water ’s avonds binnen zodat je je ’s morgens kon wassen. Westerveld had niet het hele vak grond in gebruik dat op de kaart is aangegeven maar er vóór was wel een moestuin.
Ook de bomen die u op de foto ( uit 1934) kunt zien, hebben er nog lang gestaan: links de berken, een hoge eik erachter en daarachter twee hoge dennen. De appelboom vóór het huis leverde vooral opschot, maar rechts stond een schitterende seringenstruik, waarvan passanten, als ze er om vroegen, wel gratis een bos bloemen kregen.
Overigens de twee jongens op de foto waren neefjes Westerveld die te lolgeren waren: Evert had zelf uit zijn eerste huwelijk één jongen en zeven meisjes. In het najaar van 1941 moest het gezin een ander onderkomen vinden – de kerk had plannen met de grond. Door de oorlogsomstandigheden liep dat even anders, het huisje kreeg nog één andere bewoner, Alfons Hooft. Het werd kort na de oorlog afgebroken om plaats te maken voor moderne bebouwing.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen.