Kies een jaartal

Handelshuis

Gepubliceerd 09-10-1996

Handelshuis

“Er gaat een roep door Soest: ’t Handelshuis voldoet U”. Dikt was een van de slagzinnen waarmee H.W. Ran de aandacht op zijn zaak vestigde. Enige jaren later was het : “Koopt toch in de steden niet – wat ’t Handelshuis U ruimschoots biedt”.
En wat bood dat Handelshuis dan wel? Onder andere heren- en jongenskleding, vakkleding, regen- en werkkleding, confectie zo goed als ondergoed en hoofddeksels.
“Soest was natuurlijk voornamelijk een boerenbevolking”zegt nu G.J. Adema, eigenaar van Adama Herenmode VOF en daarmee voortzetter van de zaak van Ran. Ran was zo tegen 1925 in Soest begonnen aan de westzijde van de Soesterbergsestraat waar toen nog nauwelijks wat stond. Zijn voorgeschiedenis lag in de tropen en/of in Amsterdam en betrof daar naar verluidt de handel in kaas. Zijn moeder bezat een boerderijtje aan de overkant van de Soesterbergsestraat. In Feite had ze ongeveer de hele overkant, want ook daar was nog nauwelijks wat. Ran begon in een tent van waaruit hij zulke zaken aan de man bracht als klompen, naaimachines en dekens.
Kort daarop, 1925 om precies te zijn liet hij op de hoek Soesterbergsestraat/Gallenkamp Pelsweg een solide winkelpand neerzetten met een breed assortiment. “Het was een heel ouderwetse zaak”, herinnert zich een vroegere buurtbewoonsters, “met houten planken langs de muren, heel gezellig. Je werd er ook bediend. Ouderwets misschien, maar de zaak liep als een trein”.
Tussen Handelshuis Soest en het boerderijtje van de oude mevrouw Ran lag een ruin met o.m. een grote kastanjeboom. Het boerderijtje zou niet zo lang blijven, het maakte plaats voor moderne bebouwing.
Omstreeks het begin van de jaren dertig kwam de jonge Adama bij Ran in dienst en omstreeks de oorlog ook nog ene Ten Berge. Adama en Ten Berge namen de zaak over na het overlijden van Ran (1954) en zijn vrouw (1955). Hun drie kinderen waren al eerder, elk voor zich, op een tragische manier aan hun eind gekomen.
Ten Berge bleef tot 1964, waarna in 1966 de volgende (huidige) generatie Adama in de zaak kwam. Het pand werd uitgebreid en herbouwd. Zo verviel de uitgang op de hoek en er kwam een splitsing waarbij het deel op de hoek een andere eigenaar kreeg. Het is nu de damesmodezaak First Lady-Schuitemaker gevestigd. Aan de andere kant van Adama zit nu, al weer vanaf 1961, interieurverzorger/leverancier van mooie meubels Ton Beuken, die ook een achter-aanpalend stuk van de Gallemkamp Pelsweg heeft gebouwd.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden