Kies een jaartal

Processie van heilige kindsheid

Gepubliceerd 19-03-1997

Processie van de Heilige Kindsheid

Het was de processie van de Heilige Kindsheid  en het was in de zomer, juli 1930 staat er achterop de foto die u vorige week op deze plek kon aantreffen.
Die Kindsheidsprocessie had oorspronkelijk wel iets te maken met de nagedachtenis van de moord op de kinderen van Bethlehem , omstreeks het begin van onze jaartelling, maar had praktisch vooral te maken met de inspanning ten gunste van de missie, waar kinderen op hun manier op inspeelden. De optocht, zoals die in Soest in vroeger jaren werd gehouden, was een samenwerking tussen school en kerk maar er stond een landelijke organisatie achter. We weten dit doordat verschillende mensen het ons verteld hebben, wat niet inhoudt dat we nu denken er alles van te weten. Wel is zeker, dat er al jarenlang geen kindsheidsprocessies meer gehouden zijn, zeker niet in Soest, wellicht helemaal niet meer. De zorg voor de missie wordt nu via andere kanalen gefinancierd. Wie ons met name wat verteld heeft over de foto, was Miek van de Gijnegeer, geboren en getogen Soesterse. Ze staat zelf ook op de foto, samen met haar (half-) broertje en zusjes. U ziet haar met grote witte strik, bijna vier jaar oud. Ze zou nog verschillende keren meelopen met de kindsheidsprocessie. De andere kinderen op de foto waren Gerard Kok, haar nu overleden halfbroer en naast Coob Kok, en onderaan links, zittend op de baar, Ied van de Fijnegeer.
Wat droegen de kinderen bij deze gelegenheid, was een vraag. Iets feestelijks, iets vrolijks, zoveel is wel zeker. Meisjes gingen wel als bruidjes ( dat kon thuis geregeld worden), maar er waren ook oplossingen voor handen die wat ver van huis lagen: Ko Kok was dit jaar gekleed als Heilige Theresia van Lisieux, een jonge vrouw die in die tijd net heilig was verklaard en patrones was van alle katholieke missies. Het beeldje op de foto is Christus. Het groepje liep, met de draagbaar en het beeld, van het zusterhuis bij de St.Jozefschool via een omweg naar de Petrus en Pauluskerk waar een mis werd gehouden. Het waren heel wat kinderen, wel honderd die meeliepen en die na afloop een versnapering kregen of wat te drinken. Nog wat over de kleding: het verband met de missie kon ook blijken uit de kleine negertjes, Chineesjes en nog andere exotische drachten in de groep. Er waren ook nogal wat engeltjes, nonnetjes en priesters bij, zo hoorden we. Een bloemen hoorden er ook wel bij, tot en met rozenblaadjes waarmee werd gestrooid. Dat draagbaartje was een vast onderdeel. Museum Oud Soest bezit er nog een in zijn collectie!


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden