Kies een jaartal

Villa aan de Biltseweg

Gepubliceerd 10-09-1997

Villa aan de Biltseweg.

Dankzij een van onze lezers weten we nu wat meer van de villa, waarvan de foto op 6 augustus 1997 werd afgedrukt. We weten met name dat de villa vermeld staat in het boek “Baarn, geschiedenis en architectuur”van Fred Gaasbeek, Jan van ’t Hof en Maarten Koenders. Het pand is gelegen aan de Biltseweg r. 33, in het randdeel van Soest, dat zojuist van Baarn is overgenomen. In vroeger tijden liep de straat iets oostelijker en het huis lag dan ook oorspronkelijk ten westen van de weg. Doordat die weg anders is gaan lopen ligt het huis nu in feite aan de Praamgracht. Er is enige discussie of de Praamgracht hetzelfde is als de Grift, maar de mening overheerst dat de Grift een benaming is voor alle watertjes die vanuit het Soester veengebied richting de Eem lopen. We komen hierop omdat de villa ooit “Pension De Grift” heeft geheten. Dat moet in de jaren vijftig zijn geweest.
Volgens “Baarn, geschiedenis en architectuur” is het verhaal in 1886 begonnen. “Deze grote, wit gepleisterde villa werd rond 1886 gebouwd in opdracht van J.A. Insinger, eigenaar van Pijnenburg, voor zijn zoon Willem Alexander,en zijn schoondochter Carolina. De villa heette aanvankelijk Carali, een samen trekking van de namen Alexander en Carolina”. Voor de ingang staan nog twee bomen die aan dit echtpaar herinneren. Pijnenburg is in 1960 in bezit gekomen van de familie Insinger. De villa is nog onderdeel van het landgoed, maar de bewoning door de Insingers heeft niet zo lang geduurd.
De oorlogsjaren bezorgden het pand een functie als opslagruimte, zowel van meubilair als van munitie, en na de oorlog huisden er ook geallieerde militairen. Daarna kwam onder meer een periode als onderkomen van repatrianten, als hotel, restaurant, pensions en er is ook een casino gevestigd geweest. Er zijn namen geweest als “Chez Pierre’ en ‘Chateau Blanc’. Het verhaal wil dat er vanuit het nabije Paleis Soestdijk bezwaren waren tegen de minder formele bestemmingen en dar daar toen wat aan is gedaan.
Uiterlijk zijn er geen schokkende veranderingen aangebracht. Het torentje staat er nog steeds, alleen de serre is wat veranderd. De bestemming is sedert een jaar of dertig: kantoorpand annex woonhuis. Er is tegenwoordig een media/public relationsbureau gevestigd.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden