Kies een jaartal

Boerendracht in Historische Optocht 1929

Gepubliceerd 31-10-2012

Wie herkent de personen in klederdracht?

Al eerder op 6 augustus 1997 is in de rubriek Verdwenen Soest aandacht besteed aan de viering van het 900-jarig bestaan van Soest in 1929. Op woensdag 28 augustus werd een voor die tijd zeker groots bloemencorso gehouden waarin tal van voorstellingen uit oud en nieuw soest (inmiddels ook al weer historie) werden uitgebeeld. Toen werd aandacht besteed aan de groep boogschutters, die in hun kovels meetrokken in de stoet.

Deze keer een boerenwagen getrokken door twee paarden met daarop de koetsier en acht dames, allen in Soester dracht.

De vraag die u wordt voorgelegd: Herkent u op de wagen bekenden. Het zullen ouders, ooms of tantes kunnen zijn. Het ligt zeker niet voor de hand dat u daar zelf nog op kunt staan.

De Soester dracht verdween in het begin van de 20ste eeuw geleidelijk uit het straatbeeld, maar we mogen aannemen dat nog verschillende originele voornamelijk door de Soester boerinnen gedragen klederdracht bewaard was gebleven en zo gebruikt kon worden om deel te nemen aan de Historische Optocht 1929.

Deze woensdag 28 augustus 1929 was voor de Soester gemeenschap een echte feestdag. Volgens een advertentie in de Soester Courant van 23 augustus deelden de bakkers in Soest zelfs mede dat er die dag niet werd gebakken.

De bloemencorso startte op het terrein Vosseveld, alwaar de beoordeling van de uitvoeringen door een jury plaats vond. Via de hoofdweg (Van Beuningenlaan, Soesterbergsestraat, Kerkstraat reed men naar de Paleistuin alwaar een defilé plaats vond voor de Koningin Moeder. Hare Majesteit toonde haar grote tevredenheid voor het gebodene in de Optocht, zo werd op 30 augustus 1929 in het verslag over de optocht geschreven. Het bloemencorso eindigde uiteindelijk op het Julianaplein. Het feest werd die dag voortgezet op een feestterrein aan de Spoorstraat, naast station Soestdijk.

Van de Optocht, het bloemencorso,  uit 1929 zijn beelden van het Polygoonjournaal nog bewaard gebleven. Deze bevinden zich in de archieven van Beeld en Geluid.

Aanvullende informatie:

De vraag was wie een van de personen op de wagen herkende.  Die vraag leek zoals al gedacht moeilijk te beantwoorden.

De man op de bok lijkt Peter van den Breemer te zijn, alias Peter van Mart. Zeker in die tijd was Peter een bekende persoonlijkheid in Soest. Op 6 april 2005 is in deze rubriek Verdwenen Soest uitgebreid aandacht besteed aan Peter van den Breemer. Hij was een vrome roomse Soester boer die in de plaatselijke politiek van de vorige eeuw een belangrijke rol speelde. Hij was tientallen jaren raadslid, van 1895 tot 1935, van 1914 tot 1918 wethouder en loco-burgemeester van Soest en in 1914 zelfs tijdelijk burgemeester. Hij was verder bode van het Groot Gaesbeeker Gilde van Soest. Hij ontving in 1930 de bronzen leg-medaille van de gemeente Soest, een jaar na de feestelijkheden die in Soest plaats vonden. Aangenomen mag worden dat hij een belangrijke rol speelde bij de organisatie van dit feest.

Van de acht dames in Soester boerendracht werd niemand herkend. Wel wist Tiny Kuijer van Daatselaar te melden, dat een van de dames haar moeder moet zijn geweest. Haar moeder heeft haar kinderen uitgebreid over haar bijdrage en het grote feest dat toen is gevierd. Tiny was zelf toen nog niet geboren en heeft het feest dus ook niet meegemaakt.

Hans Kruiswijk was degene die aangaf dat hij de plek waar de foto is gemaakt herkende. Die plek is de Soesterbergsestraat hoek Eikenlaan. In het huis met het zonnescherm is thans de praktijk van tandarts Soors d’Ancona gevestigd. In zijn praktijk hangen trouwens diverse historische foto’s van deze woning, waar in 1929  toen deze foto is gemaakt kruidenier Van Klooster gevestigd was, maar in de afgelopen eeuw natuurlijk voor tal van andere functies in gebruik is geweest (waaronder een filiaal van de Bondsspaarbank, later SNS-bank - zie afbeelding 5 uit gemeente-archief).

 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden