Kies een jaartal

Slagerij Jan van Manen

Gepubliceerd 12-04-2016

We moeten constateren dat sinds de jaren ’70 in Soest veel middenstand is verdwenen. Zeker de speciaalzaken als bakkers, slagers, melkhandelaren waren vroeger in bijna elke wijk ruimschoots vertegenwoordigd.
Deze keer een foto van zo’n slagerij, waar vroeger vaak ook nog eens zelf geslacht werd. In een tijd waarin foto’s maken best wel een bijzondere gebeurtenis was, zijn er toch verschillende van dit soort foto’s waarbij een slager voor de eigen winkel staat en een van de te slachten beesten bij zich heeft poseert. En deze keer ook nog met de gehele familie erbij. Ze moeten dus wel heel trots zijn geweest of er was sprake van een feest.

Wie kan de redactie van Verdwenen Soest helpen aan meer informatie over wie de slager is die op de foto staat, waar deze winkel zich bevond en wie de personen op de foto zijn. Veel vragen waarop een antwoord wordt gezocht. Het is niet bekend wanneer deze foto precies is gemaakt.

REACTIES
De foto van de slager met koe ea voor een winkel in Soest leverde zoals wel verwacht weer verschillende reacties op. Deze keer waren er reacties van de familie als ook van de knecht die op de foto staan.

Op de foto (nummer 1) staan vlnr: Opoe van Manen (moeder van Jan), zoontje Jan van Manen(geboren in augustus 1931), zijn vrouw Cor van Manen, knecht Bep Groen en slager Jan van Manen. De winkel stond aan de Nieuwstraat op het moment dat de foto is gemaakt 19B, later omgenummerd naar 23. De foto zelf zou gemaakt zijn met Pasen, een moment dat gezien de reacties ook van andere slagers, vaak werd gebruikt om een koe te kopen, daarmee te poseren en daarna te slachten in het Slachthuis aan de Lange Brinkweg. Daarna kon het vlees verwerkt en verkocht worden.

Slagerij Jan van Manen is in november 1925 gestart op de Nieuwstraat (foto 3), maar wel in een pand wat dichter bij de Koninginnelaan (nummer 17, naast het pand waarin nu een trimsalon is gevestigd). Het pand dat op de foto staat is in 1930 gebouwd en bevat nog steeds een aandenken aan de eerste steenlegging op 16 april 1930, het jaar dat Jan ook is getrouwd met Cor van ’t Net (van het verhuisbedrijf).
Op 1 januari 1963 is de slagerij overgenomen door Joop den Blanken, die de slagerij tot 1990 heeft gerund en in die tijd ook enkele keren heeft verbouwd. In 1993 is de winkel/woonhuis verkocht aan de huidige eigenaar, die in zijn reactie aangaf dat de gemeente ook de winkelfunctie van het pand had gewijzigd in een woonfunctie mede in de lijn met het terugdringen van het winkelaanbod tot enkele centrale gebieden.

In de periode 1930 – 1950 waren er zeker 6 slagerijen in ’t Hart, weliswaar minder dan het aantal kruideniers van 16, maar toch voor zo’n kleine wijk een aanzienlijk aantal, wanneer je beseft dat er nog tientallen andere winkels in deze wijk waren (bakkers, melkboeren). Wanneer je dit vergelijkt met heden, dan heeft er een enorme verdunning van de middenstand plaats gevonden.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden