Kies een jaartal

Openbare school Kerkebuurt Soest 1943

Gepubliceerd 11-07-2007

Vandaag een foto van de 5de klas van de openbare school in de Kerkebuurt.

We kregen de foto van Herman Heinhuis. De foto is gemaakt in het oorlogsjaar 1943. Heinhuis weet zich alle namen te herinneren. Het was een tamelijk rustige klas, allemaal een beetje timide en wat schuchtere leerlingen.
Voor ouders was het oorlogsjaar misschien al een angstige onzekere tijd , maar op school was er van de oorlog in 1943 nog niet zoveel te merken. 
Joeki Assink was een beetje een bijzonder mannetje. Zijn vader had een hotel tegenover Zonnegloren. We hadden nog weinig belangstelling voor de meisjes, maar Hansje Leur no 14 vond Heinhuis toen al een beauty van een meid en ze kon ook nog heel goed leren.We kregen les van meester Blanken vertelt Heinhuis. Blanken is later getrouwd met Ans van Ieperen dochter van het hoofd van de School met de bijnaa rooie Teus. Eenmaal per week godsdienstles van dominee van Schaick op school maar ook wel eens in de pastorie schuin tegenover de school. Heinhuis en zijn vrienden zwierven door heel Soest gingen vaak de polder in, ze leerden zwemmen in de Eem ,waarin toen nog helder water stroomde. 
Groot nieuws op school. Op een nacht stortte een bommenwerper neer op de Talmalaan enkele tientallen meters van het huis van Henk ’t Land die op de hoek van de Rembrandtlaan woonde. Henk was er enkel wakker van geworden, op school vertelde hij heel laconiek zijn verhaal in de klas of het de gewoonste zaak van de wereld betrof . 

In 1944 werd de oorlog grimmiger.De Duitsers verloren terrein en dat was aan alles te merken. Meester Blanken moest onderduiken. De leermiddelen raakte op , geen schrijfpapier en pennen meer en de inktpotjes bleven droog. Later waren ook de kolen voor de verwarming op. We hebben daarna weinig les meer gehad. Ook thuis was er gebrek aan alles. Herman werd er door zijn moeder vaak op uit gestuurd om eten te halen bij de centrale keuken. Aan het begin van de Birkstraat daar waar nu het handbalveld is, stond toen een huis. Het was de politiepost met twee cellen. Agent Van Wijngaarden woonde er. Daar kon je met een pannetje eten krijgen. Later was de uitdeling bij de viswinkel van Jantje Blokhuis op de Soesterbergsestraat hoek Eikenlaan. Heinhuis is ook samen met zijn moeder op hongertocht geweest over de IJssel op een fiets met massieve banden. Verder kapten we stiekum hout in het bos. Met dit soort werkjes waren we in de hongerwinter van 1944 de hele dag zoet mee,van leren kwam wenig.
Na de oorlog brak er was het voor ons jongens weer een spannende tijd aan. Er lag in Soest en omgeving veel rondslingerend oorlogsmateriaal.
Helmen, echte kogels, we liepen op een gegeven moment zelfs met gevonden wapens rond. De school was weer begonnen en een van makkers legde op de rails een paar kogels die door Bello tot ontploffing werden gebracht. Grote consternatie op school. Wie had dat gefikt? Er werd een flinke straf uitgedeeld en vanaf dat moment werd alles rustiger. Er zijn gelukkig geen ongelukken gebeurd.Als jochies van twaaf dertien jaar zag je het gevaar niet. Herman Heinhuis is na school naar de ambachtschool in Amersfoort gegaan en daarna in de voetsporen van zijn vader getreden door stukadoor te geworden. 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden