Kies een jaartal

Cafe Geurtje Sukel

Gepubliceerd 08-10-1999

Op de tekening van verleden week kregen we vele reacties en allen zeiden dat zij er het buurtcafé van Geurtje Sükel in herkende. Het stond op de hoek Laanstraat/Vrijheidsweg, de plaats waar nu het gebouw van de wooncorporatie Achtgoed Wonen en Bouwen staat. In het historische blad "van Zoys tot Soest" is al eens uitgebreid over het café van Geurtje geschreven.

In de gemeentearchieven komen we al in 1882 ene Willem Sükel tegen op de lijst van vergunninghouders. Deze was eigelijk toen al boer en cafébaas samen. Maar verder weten we weinig van hem Zijn zoon Gijsbertus Sükel nam later het boeltje van hem over. Deze Gijsbertus trouwde zo rond de eeuwwisseling met Geertruides van de Hoven, geboren op 7 september 1876 te Barneveld. Iedereen noemde haar Geurtje en zij heeft het café grote bekendheid gegeven. Dat kwam omdat zij al jong weduwe werd. Zij bleef over met vier kinderen: Willem, Dirk, Jans en Bertus. Jarenlang stond Geurtje alleen voor de boerderij en café als enige bron van inkomsten. Toen de kinderen groter werden en meehielpen ging het beter. In 1930 trouwde zoon Dirk met Maria Mietje van Doorn en deed Geurtje de boerderij en café over aan de volgende generatie. Geurtje bleef er wonen. Uit het huwelijk van Dirk en Mietje werden vijf kinderen geboren. Gijs, Greet, Sjaan, Riet en Gerard (Rabbert). In de oorlog heeft Dirk de boerderij aan de kant gedaan. Je mocht er toen door een verordening van de Duitse bezetter geen twee branches op na houden. Ook na de oorlog bleef het café Geurtje een eenvoudige stamkroeg. Vooral ‘s winters als het koud was kon het er gezellig zijn. Dan kwamen de mensen van de gemeente die met gladheid zand en zout moesten strooien na afloop een borretje halen. Op zondagmorgen zaten ze soms om tien uur al te schudjassen.

De reakties en herinneringen van mensen aan Geurtje zijn "een grote statige vrouw" en aan het café "eenvoudige houten vloer, een mooi buffet met spiegel, geen barkrukken maar houten tafels en stoelen, een ronde kachel met rand waarop je je voeten kon warmen". Verder werder er nog wat bijnamen van gasten genoemd: Gart Por, de Koloniaal, de Spar (omdat hij zo mager was), de Nikker. Twee wat ouderen vertelden dat zij als kind een kruikje kruidenbitter voor hun vader moesten halen maar zij durfden het café niet in. Dit werd gelukkig aan de achterdeur verkocht. Geurtje maakte de kruidenbitter zelf.

Rest nog te melden dat Café Geurtje bij de politie als goed bekend stond. In die jaren moesten alle cafe‘s om ‘s avonds om elf uur sluiten. Dirk gaf een half uur tevoren de klanten een seintje voor een laatste borrel en afrekenen en dan was het "mensen het is de hoogste tijd voor de bedstee en tijd voor de litsjumeaux" en op de seconde af deed hij resoluut het licht uit. Het café en erf Geurtje Sukel is omstreeks 1970 voor uitbreiding van Soest door de gemeente aangekocht en in 1971 afgebroken. Geurtje is 14 juni 1962 overleden. Ze is 85 jaar geworden.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden