Kies een jaartal

Een onbekend plekje in Soest

Gepubliceerd 19-05-2010

Vandaag in verdwenen soest een foto van een voor ons nog onbekend plekje in Soest. De foto is gemaakt begin van de vorige eeuw. Een buurtje waar de mensen door de fotograaf gezegd wordt waar zij moeten staan voor hij op het knopje van de sluiter drukt. Hij heeft zijn driepoot neergezet is onder het doek gekropen en heeft met een glasplaat -negatief gemaakt.

We vragen ons af: waar is deze foto gemaakt. Wie staan er op? Er zijn beslist meerdere afdrukken van dit negatief gemaakt. We hebben de foto van mevrouw Boersen uit Hoogland. We kennen haar beter als Annie Hilhorst dochter van de oud wethouder A.P.Hilhorst van de Hooiweg naar wie de A.P.Hilhorstweg is noemd. Annie leeft niet meer, maar wij herinneren ons vaag toen wij bij haar op bezoek waren zij ons vertelde dat de foto is gemaakt op een van de weggetjes tussen de Rijksstraatweg en de Lange Brinkweg. Vermoedelijk moeten wij zoeken in de buurt waar de Hilhorsten hebben gewoond aan het Kerkpad. Want ook haar haar vader de wethouder was een van de nakomelingen van de bekende familie van Piet van Riek. 

Een mooie andere duidelijke foto van de familie Hilhorst staat ook in het boekje “Kent u ze nog….de Soesternaren”. Deze tweede foto is genomen ter gelegenheid van het ‘aannemen’ van hun dochter Mijn die bij die gelegenheid voor het eerst in het zogenaamde Soesterpak werd gestoken en de muts kreeg opgezet. Van deze foto weten we wie er opstaan.Staande van links naar rechts: mevrouw Logtensteijn –Hilhorst (Kee), Willem Hilhorst (Willen van Piet van Riek, directeur van de Maalderij of Coöperatie aan de Torenstraat, nu Welkoop.Verder Gradus Hilhorst Mat), mevrouw Groen-Hilhorst (Nel). Zittend van link naar rechts: mevrouw Kok-van de Breemer (later gehuwd met G.van de Fijnegeer,Mijn,daarnaast P.Hilhorst of Piet van Riek en zijn vrouw mevrouw Hilhorst-Wantenaar en Tonia Hilhorst gehuwd met R.van Eijden te Hamersveld. Zittend voor de ouders: A.P.Hilhorst (de later zo bekende en populaire wethouder van Soest) en zijn broer Antoon Hilhorst.

Pieter Janse Hilhorst (1760-1805) was getrouwd met Marie (Mie) Hendrikse de Beer. Dit paar had twaalf kinderen, waaronder veeboer Rijk (Riek), de vader van de latere wethouder – boer Adrianus (Arie) Petrus-, naar wie de A.P.Hilhorstweg is genoemd. De Hilhorsten waren grote familie’s. We lezen dat naar schatting rond tachtig procent van de bestaande boeren families in Soest van Piet en Mie afstammen. Zij woonden aan het einde van het tegenwoordige Witte Paardenstraatje.

Ook Frans Stokhof de Jong denkt dat we warm zijn met de plek waar de foto is gemaakt. Hij woonde vroeger aan het Kerkpad. Als we de foto goed bekijken lijkt de nog onbekende foto gemaakt te zijn op een doordeweeks dag. Mogelijk staan enkele Hilhorsten op beide foto’s. We gokken erop dat er nog enkele mensen zijn die het ons zouden kunnen vertellen. Wij wachten gespannen af.

Nagekomen commentaar: Reactie op Verdwenen Soest - 19-05-2010

Gérard Derks, Arnhem

Foto 1
De foto van het onbekende plekje in Soest is - waarschijnlijk omstreeks 1915 - gemaakt aan de Lange Brinkweg, achter de boerderij Groot Middelwijk (Kerkpad Zz 67), gelegen op de hoek van het Kerkpad en de Korte Middelwijkstraat. Daar woonden in het midden van de negentiende eeuw mijn bet-overgrootouders Rijk Hilhorst (1818-1896) en zijn vrouw Mijntje van ’t Klooster (1821-1899). Zij werden daar achtereenvolgens opgevolgd door hun zoon Piet Hilhorst (1855-1931), beter bekend als “Piet van Riek”, gehuwd met Jans van Hofslot en kleinzoon Gart Hilhorst (1886-1918), gehuwd met Jans Groen. Groot Middelwijk was overigens in 1822 al gekocht door Pieter Janse Hilhorst (1786-1867) en zijn vrouw Petronella Hendrikse Stalenhoef (1788-1875), de ouders van eerdergenoemde Rijk Hilhorst.

Op de foto vooraan links de schaapskooi (of koehok) van de boerderij Groot Middelwijk, vervolgens een schuur van het naastgelegen erf en in het midden het nog bestaande huis Lange Brinkweg 64, vroeger een daghuurderswoning. De Lange Brinkweg was toen nog maar een smal pad over de brink.

De personen op de foto zijn moeilijk te identificeren. De dames met de emmers vooraan links en geheel rechts zijn vermoedelijk dochters van Piet van Riek. De dame vooraan rechts, met haar handen in haar zij, is waarschijnlijk Jans Hilhorst-Groen. De overige personen zijn onbekend.

Foto 2
Op de groepsfoto staat het gezin van mijn overgrootouders Piet Hilhorst (1855-1933) en Jans van Hofsot (1861-1914). De foto is gemaakt op hun boerderij “Groot Middelwijk”, Kerkpad Zz 67. De foto is niet gemaakt bij het aannemen van Mijn Hilhorst, maar hoogstwaarschijnlijk ter gelegenheid van haar eerste huwelijk met Jan Kok in mei 1909.

De juiste namen, in de correcte spelling, zijn:

Achter, staand, van links naar rechts: Kee van Logtestijn-Hilhorst (mijn oma), Willem Hilhorst, Gradus Hilhorst, Rijk Hilhorst, Mart van den Bremer-Hilhorst, Piet Hilhorst jr, Gart Hilhorst en Nel Groen-Hilhorst.

Zittend, van links naar rechts: Mijn Kok-Hilhorst (later getrouwd met Gerrit van de Fijnegeer), Piet Hilhorst (Piet van Riek), Jans Hilhorst-van Hofslot en Tonia van Eijden-Hilhorst. Vooraan: Arie Hilhorst en Antoon Hilhorst.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden