Kies een jaartal

Patatautomaat Koninginnelaan

Gepubliceerd 09-12-2020

Enkele weken geleden kreeg de redactie van Verdwenen Soest een vraag van een van de lezers van deze rubriek, of er informatie was over een patatautomaat die in de jaren ’60 aan de Koninginnelaan stond. Hij kon zich herinneren nadat hij nadat hij met vrienden in Hilversum was uit geweest wanneer ze weer in Soest aankwamen in het begin van de Koninginnelaan nog een zakje of bakje patat uit een automaat haalden voordat ze echt naar huis gingen.

Nou waren er in die tijd meer automaten in Soest maar ook elders waar je wat lekkers kon “trekken”. Denk maar aan kroketten, bami- of nasischijven, saucijzenbroodjes e.a. hartige hapjes. Regnery heeft ook verschillende jaren een automaat gehad waar je buiten winkeltijden nog gebak kon kopen. Ook brood was gedurende enige tijd nog in automaten te koop. Tegenwoordig hebben we in Soest nog twee eierautomaten.

De vraag was waar deze automaat dan gestaan zou kunnen hebben. Op een oude foto zien we bij Banketbakkerij Van der Hulst aan de Koninginnelaan een automaat staan. De vraag aan de lezers is of dit de patatautomaat is geweest. Of dat ze misschien weten waar deze wel gestaan heeft.

Met de reacties kunnen we misschien weer stukje Soester historie vastleggen.

REACTIES:

De reacties op onze oproep of deze periode nog herkend werd en ook de plaats van de patatautomaat, waren divers. In de herinneringen zou dit volgens sommigen meer aan de kant van drogist Breij hebben gestaan. Daar stond volgens anderen juist de Durexautomaat en werd op enig moment de patatautomaat wat opgeschoven richting de heg om makkelijker achter bij de bakkerij te komen.

Dat er een patatautomaat stond in deze omgeving wordt dus zeker wel erkend. Het duurde altijd wel lang voordat de patat klaar was. Wanneer je met een groepje was, dan had de eerste de patat al op voordat de tweede bestelling klaar was. Dus het werd alle bakjes gewoon met elkaar delen. De kwaliteit was in de herinnering prima, alhoewel je de vraag kunt stellen of het moment dat de patat (vaak na een avondje stappen) werd gegeten niet van invloed was op de beleving.

In een van de reacties werd trouwens een uitgebreide opsomming gegeven van allerlei soorten automaten die in die tijd in Soest hingen en waar je buiten de openingstijden producten kon kopen. Op diverse plekken hingen natuurlijk sigarettenautomaten. De sigarettenverkoper was daar best druk mee want niet alle pakjes hadden dezelfde prijs en teruggave was nog niet aan de orde. Dus moest er wisselgeld op het pakje worden geplakt.

Maar wie herinnert zich ook nog de bloemenautomaat bij bloemisterij Kraaijenhagen bij Station Soestdijk, of de automatiek bij busstation Soestdijk aan wat nu de Korte Ossendamweg heet, of op de hoek Eigendomweg/Nieuweweg bij de snackbar aldaar. In de beginjaren ’60 waren er tal van automaten. Thans zijn de winkels langer open en is de noodzaak veel minder geworden.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden