Kies een jaartal

Noodwinkel 4=6 Supermarkt Overhees

Gepubliceerd 06-01-2021

Hierbij een foto uit de periode dat Soest erg in ontwikkeling was. Vele honderden huizen werden er gebouwd voor duizenden inwoners. De woningbehoefte was net als nog in deze tijd hoog. Wanneer er woningen worden gebouwd en er nieuwe wijken worden aangelegd, moet er ook gezorgd worden dat mensen hun eerste levensbehoeften kunnen kopen.

Voordat enkele wijkwinkelcentra werden ontwikkeld werd als eerste besloten een supermarkt te openen in meestal een noodgebouw, met name tijdelijke huisvesting.

Hierbij een foto van zo’n supermarkt. De redactie is benieuwd waar deze heeft gestaan. Het is zeker een supermarkt van een bekend landelijk opererend concern. De vraag is dan ook waar deze (tijdelijke) supermarkt heeft gestaan en wie daarvan de eigenaar was. Wellicht hebben lezers daar zelf hun dagelijkse boodschappen gekocht. Het is nog de tijd dat er afgerekend moest worden in guldens. Voor 500 gram witlof moest in de aanbieding fl. 1,98 worden betaald. Op het moment dat de foto is gemaakt was de winkel gesloten. Dat kan zo maar op zondag zijn geweest. Het was ook een periode dat al sprake was van supermarkten in de verschillende Soester wijken. De buurtwinkeltjes leken hun tijd gehad te hebben.

REACTIES

Op onze oproep in de Soester Courant kwamen vele reacties binnen. Het overgrote deel herkende deze supermarkt als de 4=6 Supermarkt die in 1976 is geopend in de nieuwbouwweek Overhees. De eerste eigenaar was Martin Jager. Hij heeft het bnoodgebouw laten neerzetten nadat hem via een gemeentelijke openbare aanbesteding de vestiging was gegund. Hij heeft de winkel maar één jaar geëxploiteerd, omdat de verwachte klantenstroom achterbleef door een vertraagde realisatie van verdere nieuwbouw in de wijk Overhees. Martin Jager heeft de winkel overgedragen aan Ton de Blanken. De gebroeders Den Blanken hadden en hebben meer supermarkten geëxploiteerd. Thans hebben ze nog JUMBO-zaken in o.a. Baarn en Emiclaer en Nieuwland in Amersfoort. 
Bij de realisatie van het wijk-/buurtwinkelcentrum Overhees is de noodwinkel die op de huidige parkeerplaats heeft gestaan richting het huidige gebouw van Idea afgebroken en werd een supermarkt van Jacques Hermans geopend. Dit ondanks een gemeentelijke toezegging dat degene van die de noodwinkel had er een plaats in zou krijgen.
De 4=6 supermarktformule was onderdeel van de Sperwergroep. Wanneer je op een spaarkaart 4 gulden had gespaard kreeg je bij inlevering 6 gulden uitbetaald. Tegenwoordig zijn deze winkels meer bekend onder de PLUS-formule.

Opvallend bij de reacties was dat veel in de jaren '70 in Overhees gaan wonende mensen reageerden en zich de noodwinkel nog goed konden herinneren. Zelfs toenmalige personeelsleden meldden zich in een mail of via de telefoon. Veel nostalgie. Van de eerste eigenaar, de heer Martin Jager, ontvingen wij nog een foto van de noodwinkel waarop 4=6 Markt staat vermeld (foto 2). Daarnaast als foto 3 de huidige situatie van het Winkelcentrum Overhees aan de Tamboerijn.

Binnenkort in het verenigingsblad van de Historische Vereniging Soest/Soesterberg een artikel over de ontwikkeling van supermarkten in Soest sinds de jaren '60.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden