Kies een jaartal

Wie herkent kinderen op Oorlogsfoto uit 1943

Gepubliceerd 03-02-2021

Enige weken geleden werden wij door kinderen van de heer Herman Louis Koopman benaderd met een foto die zij aantroffen in de boedel van hun vader. Het is een foto die in 1943 in Soest gemaakt zou moeten zijn, toen volgens hen hun vader enige tijd ondergedoken zou hebben gezeten in Soest. Op de achterzijde van de foto staat “familie Kemp te Soest”. De jongen rechts op de foto is hun vader Herman, de beide andere kinderen zouden uit het gezin Kemp komen.

Herman Koopman was een Joodse jongen van toen 15 jaar. Hij heeft gelukkig de oorlog overleefd. Maar zoals bij vele families voorkomt werd er weinig over de oorlog en de oorlogservaringen gesproken. De kinderen zijn op zoek gegaan naar een stukje (oorlogs)geschiedenis van hun vader.

Wij als redactie van Verdwenen Soest willen daaraan best een bijdrage leveren. Wat hun vader wel verteld heeft is, dat hij in Soest verbleef bij een gelovig gezin waar de bijbel werd gelezen. Ze hebben ook het boek van K. Norel met als titel “Jongens op de geuzenvloot” gevonden waarin op de titelpagina staat vermeld “Kerstmis 1943, Soestdijk. Voor Herman”.. Zie bjgaande foto's.

U zult begrijpen wij zijn benieuwd of iemand deze familie kent of hierover heeft gehoord. Het is wel bijna 80 jaar geleden, maar toch “durf te vragen” zeggen ze wel eens. De redactie is benieuwd of ze de familie meer informatie kan geven.

REACTIES OP DE OPROEP:

De kinderen op de oorlogsfoto uit 1943 zijn herkend. Op onze vraag in deze rubriek op 3 februari kwamen verschillende reacties binnen met name van (ex-)bewoners van de Rembrandtlaan waar de gezochte familie Kemp tijdens de oorlog en jaren erna woonde.

Op de foto staan Harry (Henri) en Judith Kemp samen met Herman Koopman die tijdens de oorlog enige tijd bij de familie Kemp heeft gewoond, c.q. bij de familie op bezoek is geweest. Herman Koopman werd niet herkend. Geen van de reacties had ook maar enige herinnering aan zijn verblijf in Soest.

Harry Kemp is gekleed in het uniform van de padvinders waar hij lid van was net als toen een van de reflectanten. De familie was inderdaad christelijk en later verbonden aan “In de Ruimte”. Harrij zou bij Foxboro hebben gewerkt in het magazijn. De familie Koopman is en blijft op zoek naar familieleden van de familie Kemp om nog wat meer te weten te komen waar hun vader heeft verbleven en waarom hij bij hen terecht is gekomen. Dus wie informatie heeft, laat het de redactie weten.

Wat opvallend blijft is dat verhalen over de oorlog en de ervaringen toch heel weinig zijn gedeeld. Jarenlang heeft er een taboe op gezeten om daar met je ouders of grootouders over te spreken. Het wordt dan ook steeds moeilijker een compleet beeld te krijgen van de oorlogsjaren in Soest.

 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden