Kies een jaartal

Rampvierdaagse 2006 afgelast ook voor Soesders

Gepubliceerd 26-07-2006

Vandaag in Hervonden Soest een paar foto,s van de vierdaagse van 1946, een jaar na de oorlog . Daar liep toen als groep ook de Soester Politie mee. Wij plaatste de foto al eerder op 9 augustus 2000 en daar kwam toen veel reactie op. Als eerste belde toen de heer J.W.Kaspers uit Soesterberg , hij is een van de politiemensen op de foto met de bossen gladiolen, links bovenaan. Hij dacht dat de foto in 1946 is gemaakt. In september 1945 is de Soester Politie Sport Vereniging opgericht en mogelijk is dit de eerste keer na de oorlog dat men als een groep de vierdaagse heeft gelopen. 

Wij noemen de namen: Boven vlnr: J.W.Kaspers ;F.Sonders; T.van de Meulen;A.de Raadt;Snijders. Voor vlnr: S.Schipper; W. le Clercq; L.Houkes; C. de Bruin; P.J.Bergman. 

Van deze mensen waren in 2000 nog drie in leven.Kaspers zelf en de heer Le Clercq en Cor de Bruin. 

Kaspers woonde in de oorlogsjaren aan de Nieuweweg. Hij moest al vroeg onderduiken en hij kwam helemaal in een dorpje aan de Spaanse Pyreneen terecht. Hij had juist onlangs zijn memories opgeschreven. Kaspers liep tien keer de vierdaagse. Kampioen vierdaagseloper ,misschien wel van heel Soest, is de heer Le Clercq. Hij komt uit de contreien van Nijmegen en kent de streek als zijn broekzak. Hij heeft zich 50 keer laten inschrijven en gelopen en de route 47 maal volbracht. De heer Le Clercq leeft nog en is bewoner van Groot Engendaal.

We hebben in 2000 de heer Cor de Bruin toen ook gevraagd. Hij heeft de vierdaagse driemaal gelopen en dat vond hij al een hele prestatie. Hij heeft binnen de S.P.S.V.wel veel aan sport gedaan. De ambitie van de Bruin lag meer bij voetballen, volleyballen, vissen en schieten. De heer J.van Oostende, oud politieman, belde ook. Hij meende zeker te weten dat de foto de vierdaagse 1947 is. Hij heeft de vele trainingsmarsen op de zaterdagen vooraf aan de vierdaagse meegedaan. De vierdaagse zelf vond hij als Amsterdammer maar flauwekul. Het leek teveel op een wedstrijd. Het politiekorps Soest telde in de jaren na de oorlog 35 man. Tijdens de vierdaagse vielen er tien man weg, de andere Dienders moesten allemaal twee uren extra overwerken. 

Wij vroegen de Soester wandelaars ook eventuele wederwaardigheden over de tocht der tochten. Wie 10 keer de vierdaagse heeft gelopen behoort tot de Gouden Kruisdagers. De heer W.Th.G.Wil Janssen van het Harperpad heeft 41 keer gelopen.Hij is in 1959 begonnen en heeft geen jaar gemist. Dat er weinig bekend is welke Soesternaren er lopen komt omdat ieder tegenwoordig individueel loopt, denkt Janssen. Hij heeft een maatje die ook Jansens heet maar met één S op het eind, die 36 keer de eindstreep heeft gehaald. 

Wij probeerden deze week met de mensen die in 2000 reageerden in contact te komen om te horen wat zij vonden van het drama de vierdaagse af te gelasten. Helaas hoorde we van mevrouw Janssen dat haar man Wil Janssen 2 juni j.l . is overleden ,68 jaar oud na een ziekbed van een paar maanden. Op de rouwkaart stond ‘Wil is aan zijn laatste wandeling begonnen‘. Het wandelen was hem alles, vertelde zijn vrouw Fiep. Wil heeft vorig jaar voor de 47ste maal de vierdaagse gelopen en hij had graag de vijftig keer volgemaakt. De speciale vierdaagse vlag hing jaarlijks aan de gevel van Harperpad 24. Haar man was een getrainde wandelaar, ieder jaar deed hij meerdere keren mee met de wandelingen van WS 78. Vereniging Wandelsport die in 1978 is opgericht en ieder jaar ook in het winterseizoen in alle hoeken van Nederland een tiental wandelingen organiseerd met maar één afstand 40 kilometer. Wil had in januari nog eenmaal zo‘n dagtocht gelopen. Hij zou nooit een vierdaagse hebben afgelast, misschien wel de afstanden inkorten. 

Mevrouw Willie Kleijn van de Dr. Rupertlaan heeft in het verleden ook veel gewandeld in omgeving van Soest en Nijmegen. Zij liep 19 keer de vierdaagse uit. Vooraf werd er met de wandelclub "de Eemkanters" getraind. Zij schreven in op wandeltochten van 25 a 30 kilometer die wandelclubs uit de omgeving organiseerden. Voor de echte vierdaagse begon hadden zij al vaak 400 kilometer in de benen. Willie herinnert zich nog wel Bep Bunt, 
Joop en Annie Groart en ene Vos. In de tijd net na de oorlog deden zij als groep mee maar later individueel. Dat vrij en frank lopen vond Willie het prettigst.
Een enkele keer heeft ze met iemand samen gelopen maar als die niet in dezelfde kadans liep als zij probeerde ze haar medewandelaar snel kwijt te raken. De kadans was ook belangrijk bij groepen. Willie heeft wel gezien dat militairen na een stuk stevig in de pas in rust stonden en dan zomaar omvielen. Met een plens water werden ze weer bijgebracht. In de jaren dat zij de vierdaagse liep is er een Zwitserse militair overleden, maar de mars ging gewoon door. Op de laatste dag kwam hun peleton met de Zwitserse vlag halfstok Nijmegen binnen, Ze heeft er nog een foto van. Willie zorgde tijdens het lopen goed voor zichzelf. Altijd voldoende water en vooral wat zout. Eens werd ze ook niet goed en moest tegen een boom rusten, met een paar korrels zout was ze al gauw weer helemaal bij de tijd. In de jaren dat Willie liep moest ze wel ieder jaar gekeurd worden en bij inschrijving een keuringsbewijs overleggen. Ze herinnert zich nog goed dat ze bij de keuring haar adem heel lang kon inhouden en dat de arts zei ‘Je zou een goeie voetballer zijn". De laatste vierdaagse liep Willie Kleijn in 1968. 

Gelukkig toch nog echte Soester wandelaars hervonden. Allen die op de foto reageerden en later hebben gesproken hartelijk dank.

Nagekomen commentaar: Doorgekregen: Cor van Velzen 22 x de vierdaagse gelopen. Wim Veerman 5 maal ;bakker Piet Renooy 17 keer.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden