Kies een jaartal

Auto met bloemen

Gepubliceerd 26-05-2021

Hierbij een foto gemaakt in de jaren ’70 op het terrein van Carrosseriebedrijf Van den Dijssel aan de Lange Brinkweg. Het betreft een auto met daarin bloemen en planten voor de verkoop. De uitvoering van deze auto is bijzonder. Verwacht wordt dat de opbouw voor de bloemenpresentatie bij Van den Dijssel gemaakt is. Bij dit bedrijf zijn sinds de oorlog, toen het bedrijf werd omgebouwd van wagenmakerij naar carrosseriebedrijf, veel bijzondere wagens gebouwd. Het meest bekend zijn natuurlijk de tankwagens en de aanhangwagens voor het vervoer van postduiven naar de plaats waar ze gelost gaan worden. Dat soort wagens trof je vaak aan op hun parkeerterrein.

Over de historie van dit Soester bedrijf is veel informatie terug te vinden in een van de zalen van Museum Soest.

De vraag van de redactie: 
Heeft deze wagen met bloemen ook voor de verkoop in Soest heeft rond gereden, en welke bloemenman er dan mee rond reed om bloemen te verkopen. Of was deze wagen meer voor een plek/standplaats op de (Soester) markt. De redactie hoopt dat de auto wordt herkend en dat er achtergronden over bekend zijn.

REACTIES:

Wat niet vaak voorkomt is dat de redactie geen enkele reactie heeft gekregen op deze vraag die bij de foto was geplaatst. De bestelauto werd dus niet herkend. De vraag is of we er van uit zouden moeten gaan of deze bestelauto inderdaad niet van een Soester bloemist is geweest maar van een klant van Van den Dijssel. 

Toch kwam er in die tijd wel een bloemenman aan de deur. Wie herinnert zich niet Jan van der Meij, die met bloemen in zijn fietstas naar klanten in Soest reed om zijn bloemen te verkopen. Hij is zelfs vereeuwigd in een van de boeken van tekenaar/schrijver Rien Poortvliet.
Tegenwoordig komen de bloemen allemaal van de veiling. Tot het midden van de vorige eeuw hadden verschillende bloemisten in Soest ook eigen kassen waar bloemen en planten werden gekweekt. Bekend is bijvoorbeeld Geijtenbeek (Bloemisterij Ophelia) aan de Burgemeester Grothestraat die ook jarenlang de witte anjers voor Prins Bernard mocht verzorgen. Verder Kraaijenhagen (Kweeklust) en Tolboom bij station Soestdijk of Van Oest op het Oude Grachtje. Er zijn er in Soest veel meer geweest trouwens.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden