Kies een jaartal

Alles voor Huisvlijt

Gepubliceerd 23-06-2021

Regelmatig ontvangt de Historische Vereniging Soest/Soesterberg bijzondere verzamelingen met foto’s, boeken of andere zaken over Soest. Zo mochten wij vanwege een verhuizing een archief afhalen bij de weduwe van de heer E. Heupers. De heer Heupers heeft in het midden van de vorige eeuw veel onderzoek gedaan naar de historie van Soest, haar inwoners en gebruiken. Daarover heeft hij naast het uitbrengen van boeken ook vele tientallen artikelen geschreven. Al eerder heeft de HVS een deel van zijn archief ontvangen, maar ook nu weer vele bijzondere onderdelen waaronder ook vele foto’s, de meeste zijn wel bekend en gebruikt in eerdere publicaties.

De foto bij deze bijdrage was ook onderdeel van zijn fotocollectie en is nieuw in de best wel uitgebreide collectie waarover de HVS beschikt. Het betreft een foto van een winkel-/woonhuis met op de gevel aangebracht “Alles voor Huisvlijt”. De foto moet gemaakt zijn in januari 1937 rondom het huwelijksfeest van Prinses Juliana met Prins Bernhard. Dit omdat het er nogal feestelijk uitziet en het logo van het bruidspaar is te zien.

Het winkel- woonhuis staat naast een pand waar hout en triplex wordt verkocht, zo staat te lezen op de gevel. De vraag van de redactie is natuurlijk of dit pand wordt herkend en misschien ook de voor de deur poserende eigenaar.

REACTIES:
Verschillende lezers namen al snel contact op met de redactie en gaven aan dat de foto is gemaakt van Houthandel Frank die in de 30-er jaren van de vorige eeuw aan de Nieuweweg 91 was gevestigd. Het vermoeden dat de foto rond het huwelijk van Juliana en Bernhard was gemaakt wordt bevestigd door het bericht in de Soester Courant van een heropening van de zaak en de uitbreiding met een assortiment voor huisvlijt. Later is de zaak voortgezet aan de Koninginnelaan, waar zoon A. Frank in de dertiger jaren ook al was gestart met een winkel in hout en nijverheidsartikelen. Vele jaren stonden bij advertenties beide adressen (zie foto 6).

Op de plaats waar de houthandel heeft gestaan is in 1993 een kantoorpand gebouwd welke op dit moment wordt omgebouwd tot appartementen.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden