Kies een jaartal

Onbewoonbaar verklaarde woning Kerkstraat 12

Gepubliceerd 21-07-2021

Hierbij een foto van een onbewoonbaar verklaarde woning. De vraag is of deze woning nog gerenoveerd kon worden of dat de woning inmiddels is afgebroken en dus verdwenen uit het Soester straatbeeld. Wat opvalt is dat er naast een huisnummer 12 ook een nummer 10A is opgekalkt. Zo te zien stond het huis(je) in de directe nabijheid van een boerderij en stond het wellicht ook op hetzelfde erf.

De vraag die de redactie heeft is natuurlijk of de plek waar deze woning staat bij een of meer lezers bekend is en wie er gewoond zou kunnen hebben. Daarnaast of de woning nog bestaat dan wel inmiddels is afgebroken en wanneer dat deze woning is afgebroken.

Vroeger hadden veel boerderijen zgn. bakhuisje. Daar is deze woning te groot voor natuurlijk, want deze woning lijkt wel degelijk nog bewoond ondanks de staat van onderhoud.

REACTIES:
Het pand dat op de foto staat werd door velen herkend. Gelukkig is het pand nog in gebruik als woning. In de jaren '50 van de vorige eeuw toen het werd bewoond door de familie Brand is op verzoek van de bewoner het pand onbewoonbaar verklaard (het had toen huisnummer 10A). De onderhoudstoestand van het pand was zo slecht dat in de winter de ijspegels zelfs binnen in huis hingen. Maar het was een periode dat de woningen schaars waren en er dus geen alternatieve huisvesting beschikbaar was. Pas toen de flatwoningen op de Engh werden gebouwd zijn de bewoners verhuisd (1963). Al eindjaren '50 is het huis omgenummerd naar 12. Nadat de familie Brand het pand had verruild voor een andere woning is het pand gerenoveerd. Dat gebeurde in een periode dat vele woningen in de Kerkebuurt werden gerestaureerd op initiatief van de heer Van Ee. 

Het pand maakte tot de jaren '60 onderdeel uit van de boerderij die op de hoek van de Neerweg en de Kerkstraat stond en staat. In die jaren was mevrouw De Ru eigenaar en hoofdbewoner van de "boerderij". De boerderij kende meer bewoners, waaronder de familie Van Kempen. Zij zijn nadat het pand Kerkstraat 12 was verbouwd verhuisd naar dit pand. Vervolgens is ook de boerderij gerenoveerd en is er vanaf maart 1970 de heer D. van der Beld er een restaurant in begonnen onder de naam Boerderij 't Hoogje. (Zie foto 3) In 1985 heeft hij het restaurant verkocht aan de familie Van Oosterom uit Lage Vuursche die het in 1990 overgedaan hebben aan Marcel en Marja van Beek die tot augustus 1997 dit restaurant hebben geëxploiteerd. Door de hoge kosten van de noodzakelijke aanpassingen aan deze boerderij hebben zij moeten besluiten het pand te verkopen en vanaf die tijd heeft het geen horecabestemming meer maar een woonbestemming. 

Zowel Kerkstraat 10 (de boerderij) als nummer 12 (het pand op de foto) zijn nog steeds particulier bewoond. Pas later is er naast nummer 12 (nr 12A)  in ongeveer dezelfde stijl als het bakhuis nog een nieuwe woning gebouwd, welke ook particulier bewoond wordt.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden