Kies een jaartal

Onbewoonbaar verklaarde woning Kerkstraat 12

Gepubliceerd 21-07-2021

Hierbij een foto van een onbewoonbaar verklaarde woning. De vraag is of deze woning nog gerenoveerd kon worden of dat de woning inmiddels is afgebroken en dus verdwenen uit het Soester straatbeeld. Wat opvalt is dat er naast een huisnummer 12 ook een nummer 10A is opgekalkt. Zo te zien stond het huis(je) in de directe nabijheid van een boerderij en stond het wellicht ook op hetzelfde erf.

De vraag die de redactie heeft is natuurlijk of de plek waar deze woning staat bij een of meer lezers bekend is en wie er gewoond zou kunnen hebben. Daarnaast of de woning nog bestaat dan wel inmiddels is afgebroken en wanneer dat deze woning is afgebroken.

Vroeger hadden veel boerderijen zgn. bakhuisje. Daar is deze woning te groot voor natuurlijk, want deze woning lijkt wel degelijk nog bewoond ondanks de staat van onderhoud.

 

REACTIES:
Het pand dat op de foto staat werd door velen herkend. Gelukkig is het pand nog in gebruik als woning. In de jaren '50 van de vorige eeuw toen het werd bewoond door de familie Brand op verzok van deq bewoner onbewoonbaar verklaard (het had toen huisnummer4 10A). De onderhoudstoestand van het pand was zo slecht dat in de winter de ijspegels zelfs in huis hingen. Maar het was een periode dat de woningen schaars waren en er dus geen alternatieve huisvesting beschikbaar was. Pas toen de flatwoningen op de Engh werden gebouwd zijn de bewoners verhuisd (1963). Al eindjaren '50 is het huis omgenummerd naar 12. 

In 1970 woonde de familie W. van Kempen er, die eerst in de "boerderij" op nummer 10 hebben gewoond. Waarschijnlijk hebben zij het huis gerenoveerd.

Daarna is het pand gerenoveerd en maakt dus nog steeds onderdeel uit van de pitoreske Kerkebuurt. Het pand is onderdeel geweest van de boerderij op de Neerweg en werd als bakhuis gebruikt. In de jaren '60 is het als een aparte woning aangemerkt.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden