Kies een jaartal

Daggelderswoning aan de Molenweg

Gepubliceerd 13-10-2021

Deze keer een oude foto van wat we thans de  Zuidelijke Eng noemen. Vanuit de Molenweg zien we zowel de splitsing richting Kolonieweg als Veldweg met op de achtergrond nog Molen De Vlijt, die aan de Kerkstraat stond. Inmiddels is achter de woning op de foto Molen De Windhond herrezen. De daggelderswoning op de foto (gemaakt rond 1920) staat er nog steeds, maar is sinds die tijd bijna opnieuw opgebouwd.

Achter deze woning heeft ook een ander huis(je) gestaan, welke enkele tientallen jaren geleden al is afgebroken. Het zal deels op de plek van de huidige molen hebben gestaan.

Mede op verzoek van het bestuur van Molen De Windhond is de redactie op zoek naar een foto, liefst meer foto’s waarop dit huis is te zien. Bij voorkeur een foto genomen vanaf de Veldweg, zodat we een goed beeld krijgen van de bebouwing in dit stukje op de Zuidelijke Eng tegenover de gemeentelijke begraafplaats.

De lezers van deze rubriek worden gevraagd nog eens in hun fotoarchieven te kijken. Een foto komt nl. nog niet voor in de archieven van de Historische Vereniging Soest/Soesterberg en Archief Eemland.

REACTIES:

De redactie heeft verschillende reacties ontvangen over de historie van dit gebied en wie daar allemaal hebben gewoond.

De woning die we zochten had als adres Kolonieweg 38. In 1962 werd deze woning onbewoonbaar verklaard. Doordat er geen geschikte woonruimte beschikbaar was voor de toenmalige bewoners, hebben ze er nog maanden in moeten wonen, tot ongenoegen van de eigenaar van het perceel waarop de woning stond. Toen de gemeenteraad werd gevraagd de ontruiming nog even uit te stellen kwam hij in februari 1963 in het geweer. Toch heeft het terrein daarna nog jaren braak gelegen, alvorens Molen de Windhond hierop werd gebouwd. De brandweer heeft het verschillende keren als oefenlocatie gebruikt.

Het perceel was een zandafgraving en de woning lag in een kuil. Alleen het dak kwam boven de oppervlakte uit. Dit is ook te zien op de afbeelding rechtsonder, die we van de heer Wolfsen (de overbuurman) hebben ontvangen (Afbeelding 2). Jarenlang heeft de familie De Bruin in deze woning gewoond. Op de recente foto (afbeelding 3) van het perceel (waarop de laatste jaren aardappels worden verbouwd) rechtsonder het dak van de daggelderswoning, en linksboven de foto vanaf de andere zijde, welke op 13 oktober in de Soester Courant werd geplaatst.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden