Kies een jaartal

Linoleum-uitsnede Oude Kerk

Gepubliceerd 10-11-2021

Hierbij een foto van een “linoleumsnede handdruk” die van de achterzijde van de Oude Kerk in de Kerkebuurt is gemaakt met daarop nog een deel van het huis/winkel van bakkerij Van der Flier. Deze linoleumsnede in een lijst werd volgens een van de volgers van onze rubriek Verdwenen Soest door een makelaar destijds geschonken bij de verkoop of koop van een (nieuwe) woning.

De redactie zou graag willen weten of dit schilderij herkend wordt en door welke makelaar dit als cadeau werd gegeven en waarbij, bij een aankoop of een verkoop? Daarnaast graag informatie over de periode dat dit “schilderij” werd uitgegeven en wie deze linoleumsnede heeft gemaakt.

In het archief van zowel de Historische Vereniging Soest/Soesterberg als het Museum Soest is geen informatie hierover terug te vinden. Misschien dat ook elders in Soest nog wel van dit soort schilderijen hangen. Zijn ze allemaal van dezelfde tekening gemaakt of zijn er ook andere uitvoeringen. Laat het even weten.

REACTIE/AANVULLING

Op deze foto volgde weinig reacties. En deze reacties boden niet meer duidelijkheid over herkomst van deze linoleumsnede.

De redactie is wel in het bezit gekomen van een ander schilderij waarop de omgeving van de Oude Kerk in Soest is afgebeeld. Hiervan is ook de maker niet bekend. Op het schilderij staat vermeld “Soest 1943”. Volgens de huidige trotse bezitter is dit schilderij ook een cadeau geweest en wel geschonken door de voetbalvereniging SEC bij het huwelijk van zijn vader tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn vader is jarenlang actief geweest voor SEC, niet alleen als speler maar ook als vrijwilliger.
De vraag is of er gelijksoortige schilderijen door SEC als cadeau zijn verstrekt bij bijzondere gelegenheden en of er bekend is wie de schilder van dit schilderij zou kunnen zijn.

Natuurlijk is de Oude Kerk al meer dan 100 jaar een aantrekkelijk gebouw om te schilderijen en er foto’s van te maken. Het is een van de kenmerken van ons dorp.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden