Kies een jaartal

Boerderij Schoutenkampweg 44 Soest-Zuid

Gepubliceerd 08-12-2021

De afgelopen maanden wordt de redactie regelmatig gebeld of gemaild waarbij een historische foto of schilderij wordt aangeboden ter uitbreiding van de collectie die de Historische Vereniging Soest/Soesterberg de afgelopen 40 jaar heeft opgebouwd.
Ook bijgaande foto van een boerderij kwam nog niet in de collectie van de HVS voor. De boerderij moet in Soest-Zuid hebben gestaan. Veel boerderijen zijn daar in de periode na de Tweede Wereldoorlog afgebroken om ruimte te maken voor nieuwbouw. In sommige gevallen blijft de naam van zo’n boerderij gelukkig behouden doordat er een straat naar is vernoemd zoals Ossendamweg en Schoutenkampweg.

Zodra een foto wordt opgenomen in de collectie is er ook de wens om de plaats waar een pand heeft gestaan erbij te vermelden, liefst aangevuld met gegevens als wanneer het is afgebroken, wie er gewoond heeft en of er nog andere bijzonderheden bekend zijn.

De rubriek Verdwenen Soest speelt daarbij sinds 1990 een belangrijke rol. Wie kan de redactie bij bijgaande foto aan nadere informatie helpen. Beseft wordt dat er vele van dit soort boerderijen in Soest hebben gestaan. Het is natuurlijk jammer dat er niet meer van de omgeving is te zien op de foto waardoor deze makkelijker is te herkennen. De redactie is al verheugd dat het zoekgebied is beperkt tot de wijk Soest-Zuid.

REACTIES:
De foto van de boerderij in Soest-Zuid is door de lezers van de Soester Courant herkend. De boerderij heeft tot ongeveer 1970 gestaan op de Schoutenkampweg tegenover de Oude Utrechtseweg. De boederij is afgebroken om plaats te maken voor een dubbel woonhuis (nummers 44-46) gebouw door Bouwbedrijf Bert Verweij (foto 2).
De boerderij werd als laatste bewoond door Gart Hilhorst. Gart heeft vele jaren bij de H. Familiekerk gestaan als fietsenbewaarder. Van de kerkgangers kreeg hij na afloop van de viering dat een kleine bijdrage wanneer ze hun fiets weer konden meenemen. Daardoor was er minder gelegenheid om tijdens een kerkdienst een fiets te stelen. Dat zeker in die tijd nog wel eens gebeurde.

Foto 3 is gemaakt voor de boerderij met van links naar rechts Timo de Bruin, Cato Hilhorst, (witte) Jan Hilhorst en Gerard Boeren. Deze foto is aangeboden door Gerard Hilhorst. Cato en Jan zijn kinderen van Gart.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden