Kies een jaartal

Woonhuis met bord Woninginrichting

Gepubliceerd 26-04-2022

Ook nu weer een foto uit de fotoverzameling van de Historische Vereniging Soest/Soesterberg, waar geen nadere informatie is bijgevoegd. Het is een woning met aangebouwde serre aan de rechter zijde. Op de gevel prijkt een bord met “woninginrichting”. Daarnaast is er een naambord naast het huisnummer. De tekst ervan is op de foto niet te lezen als ook niet het huisnummer. Op het eerste gezicht is het geen winkel of winkel meer. Het is een huis dat al op de 1ste verdieping begint met schuin dak en op deze verdieping wel een raam met een soort van luifeltje bevindt. Het is een bouwstijl die we in Soest wel meer tegenkomen Het is een foto die na de Tweede Wereldoorlog gemaakt moet zijn gezien de lantarenpaal die zich bij het hek bevindt.

De vraag  is weer waar staat dit pand, heeft dit pand gestaan. En zijn er verhalen bekend van bewoners en kan worden aangegeven wanneer deze foto gemaakt zou kunnen zijn.

REACTIES:
De redactie kreeg verschillende reacties met ook verschillende oplossingen. Het blijkt dat dit type woningen op meer plaatsen in Soest in het begin van de 20ste eeuw zijn gebouwd.

Na enige controle van de reacties is de foto gemaakt van een pand dat stond op Prins Bernhardlaan nummer 18. Dit was schuin tegenover de Christelijke ULO die op het hoekje van de Prins Bernhardlaan en de Pieter de Hooghlaan stond. Jarenlang (zeker tussen 1923 en begin jaren ’50 van de vorige eeuw) heeft daar de heer A.J.S. Kuijpers met zijn gezin gewoond, die een zaak in woninginrichting had en waar ook meubelen en vloerkleden werden verkocht.
Het adres was begonnen als Spoorstraat 22 later 26. Na het huwelijk van Prinses Juliana met Prins Bernhard werd het Prins Bernhardlaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de straat enige jaren Willem de Zwijgerlaan geheten, omdat straatnamen geen relatie mochten hebben met leden van de Koninklijke Familie.

In 1966 is het pand afgebroken om ruimte te maken voor de Irenelaan welke werd verbonden met de Prins Bernhardlaan.
De foto zal rond 1950 zijn genomen.

Voor de afbraak is het pand in 1965 nog enkele maanden in gebruik geweest als Rijwielhandel C. Klomp. Hier heeft ook de ziekenauto van de EHBO gestaan voordat zowel de rijwielhandel als de ziekenauto naar de Noorderweg werden verplaatst.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden