Kies een jaartal

Huis naast akkerland met korenschoven Lindelaan nu Beatrixlaan

Gepubliceerd 03-08-2022

Deze foto is gemaakt van een vrijstaande woning die dicht in de buurt moet hebben gestaan van akkerland. De koren is al van het land gehaald en in korenschoven geplaatst zodat het met een boerenwagen kan worden opgehaald en nog even de tijd krijgt om af te sterven en te drogen.

Het akkerland in Soest was niet zoals thans beperkt tot de Zuidelijke Engh maar liep vele eeuwen door tot ongeveer aan de huidige Anna Paulownalaan.

Wat natuurlijk ook opvalt dat de woning misschien wel aan het eind staan van een doodlopende weg in die tijd. Achter de struiken is nl. nog net een weg zichtbaar. Er staat aan het eind van de weg een lange heg met daarnaast een grote misschien al wat vervallen schuur.

Natuurlijk is weer de vraag wie het huis en de plek in Soest herkent. Wie heeft daarover informatie maar ook over de vraag wie er in het huis woonde, wanneer de foto gemaakt zou kunnen zijn, en van wie die grote schuur is.

REACTIE:
Afbeelding nummer 1 is gemaakt van een huis op wat toen nog Lindelaan heette. De korenschoven staan op wat nu Nassauplantsoen is. De schuur was de opslag van bouwmaterialenhandel Swager, welke later naar de Kerkstraat/Veldweg is verhuisd. 
Begin jaren '60 van de twintigste eeuw is rondom het Nassauplantsoen een nieuwe wijk gerealiseerd met straten als Irenelaan, Christinalaan, Margrietlaan als ook het Nassauplantsoen waarmee de Nassaulaan werd verbonden met de Stadhouderslaan. (Hotel Eemland werd hiervoor ook afgebroken).

Dit deel van de Lindelaan werd doorgetrokken tot het Nassauplantsoen en verder tot de Anna Paulownalaan en werd in 1962 Beatrixlaan.
Afbeelding 2 geeft de situatie anno 2022 aan met daarop nog dezelfde vrijstaande woning.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden