Kies een jaartal

Nieuwbouwwoningen Korteweg

Gepubliceerd 31-08-2022

Deze week enkele foto's van 3 huizen in aanbouw in een lijkt het nieuwe wijk. Er is nog geen straat aangelegd en ook de stroomvoorziening lijkt in deze straat nog niet geregeld. De huizen zijn begin jaren ’30 gebouwd en passen in een fotoserie die in het bezit van de Historische Vereniging Soest/Soesterberg is en tijdens de bouw is gemaakt. In die bouwperiode werd de stroom nog via stroompalen geleverd.
Op de foto twee dubbele panden die op elkaar lijken en 1 dubbel pand (links) met een ander bouwtype. De foto's zijn gemaakt in verschillende fases van bouw en aanleg van de weg.

De woningen zijn redelijk groot en zullen dus wel niet door een woningbouwvereniging zijn neergezet, maar wie weet.

De redactie is op zoek naar de plek waar deze woningen zijn gebouwd en wie de opdrachtgever en wie de bewoners waren of nog zijn.

NADERE INFORMATIE OVER HUIZEN OP DE FOTO'S

Op de 31 augustus in deze rubriek geplaatste foto zagen we 3 dubbele woningen in aanbouw. Op basis van de reacties zijn dit woningen die gebouwd zijn door de woningbouwvereniging Patrimonium begin jaren ’20. Deze woningen zouden gestaan hebben aan de Korteweg (in ’t Hart). In dezelfde periode bouwde Patrimonium gelijksoortige woningen aan o.a. de Krommeweg, de Talmalaan, de Nieuweweg. In totaal werden toen door Patrimonium 40 eensgezinswoningen tegelijkertijd gebouwd in Soest door aannemer J. Hilhorst. Het loodgieterswerk werd toen verzorgd door Reijerse, een loodgietersbedrijf dat nog steeds in Soest actief is.

Het waren de eerste woningen die door de Christelijke Woningbouwvereniging Patrimonium Soest gebouwd werden, nadat zij in 1919 is geïnitieerd vanuit de (landelijke) Nederlands Christelijke Arbeiders Vereniging "Patrimonium", een voorloper van het CNV. Een van de actieve bestuursleden (hij was ook enige jaren voorzitter) was toen Carel Frederik Willem Rietveld, die van 1919-1926 ook namens de ARP (Anti Revolutionaire Partij) in de Soester gemeenteraad zat.

In de jaren ’70 van de vorige eeuw zijn de meeste van deze woningen afgebroken en vervangen door nieuwbouw, zoals ook op bijgaande foto van de Korteweg te zien is. In 1980 is Woningbouwvereniging Patrimonium opgegaan in Woningbouwvereniging Soest, welke later is opgegaan in Portaal.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden