Gepubliceerd 28-06-2006
Vandaag in verdwenen Soest een foto uit het album van Peter Uiterwijk de zoon vam Chris Uiterwijk de Bijenkoning van Soest. Peter is geboren aan het Kerkpad 49 Noord Zijde. Op zijn zesde ging hij naar de Bonifatiusschool . De kinderen Uiterwijk ,Peter had nog vijf zusters , werden geacht als braaf katholiek gezin zondags de Petrus en Paulus kerk te bezoeken. Peter was van kinds af al een beetje een rebel, had daar niet altijd zin in en er waren meestal wel een paar maatjes die dat gevoel van vrijheid ook hadden. De jongens slenterden dan een stuk richting Oude Kerk en weer terug om uiteindelijk bij cafataria "de Zwaluw" aan de van Weedestraat een snack te nuttigen en daarna op tijd bij de uitgang het einde van de hoogmis af te wachten . Bertha Kuiper had het door en heeft mannen een keer betrapt. De jongens stonden er te vroeg en Bertha vertelde het aan moeder Uiterwijk.
Peter is een trouwe lezer van de stukjes uit deze rubriek en vooral de foto en verhaal van het spoorhuisje kwamen veel herinneringen bij hem boven. De polder en de Eem had in die jaren een enorme aantrekkingskracht op de jeugd uit die hoek van Soest. Een snoek strikken in een van de sloten die toen nog schoon waren. Een snoek is schichtig en moet moet je voorzichtig benaderen. Je had jongens die daar erg vaardig in waren. Maar vooral ‘s zomers zwemmen in de Eem. Een abonnement voor het Soester Natuurbad was te duur en het bad te ver.Vader Chris controleerde of het zwemmen voor de kinderen wel veilig was. Als je over en weer de Eem over kon zwemmen had je je "diploma" gehaald. Je hoofd boven water houden leerde je van elkaar. Met een hele groep lieten zij zich bij van Roomen aan de Grote Melm overzetten dan kostte minder.
De tweeling Vos en de jongens van Anton van Dijssel, Smink en Pietje van Soest, Grote Willem van Asch de latere aannemer en Kees Doornik, hij woonde in een spoorhuisje aan de lijn Amersfoort Baarn en natuurlijk Peter en zijn zusters.
Jammer dat de Eem in die jaren erg was vervuild. De industrie aan het Valleikanaal bij Amerfoort was de boosdoener. Zij loosden onbeperkt chemische stoffen in het water. De bodem van de Eem werd zwart en de vissen hapten naar adem. In de vrije natuur zwemmen verplaatste zich daarom naar het visgat aan de overkant van de Eem.
Na dat rond de jaren zeventig de rioolzuiveringsinstallatie Soest-Baarn in gebruik is genomen is ook de kwaliteit van het water van de Eem sterk verbeterd. Er zaten weer vissers aan de waterkant en je kon weer een koele duik wagen.Toch is voor ons gevoel het zwemmen in de Eem na die tijd sterk afgenomen.
Voor Peter Uiterwijk bleek water en zwemmen bij het leven te horen. Na zijn schooltijd kwam hij te werken bij het gemeentelijk apparaat. Peter werd badmeester in het Soester Natuurbad. Kinderen aan de hengel de schoolslag leren en hele groepen vertrouwd maken met het water. Leren drijven, duiken en rugzwemen. Hij woonde in die jaren dicht bij zijn werk in een huisje naast het restaurant . Na het seizoen was Peter in de wintermaanden weer gewoon werkzaam bij het gasbedrijf. Peter woonde later een poos in een mooi huis aan de Julianalaan. Bij de voorbereidingen van "de weg over de Eng" waren waren een hele rij huizen van de Julianalaan door de gemeente aangekocht en mochten tijdelijk voor een kleine huur door hem worden bewoond. Toen het plan van de weg werd afgeblazen konden de huizen worden verkocht moesten de tijdelijke bewoners hun biezen pakken.
Peter maakte als werknemer semi-overheid bij gemeente Soest ook het einde van het natuurbad mee. Hij was betrokken bij het opzetten van "de Turf" , het badje dat het afstoten van het natuurbad moest opvangen. Peter werkte er aan mee onder de titel adjunkt chef maar niet meer als badmeester. De laatste periode bij de gemeente was Peter werkzaam bij de sociale dienst achter de computer. Het invoeren van de klanten. Al met al was Peter Uiterwijk 43 jaar in dienst bij de gemeente en is er in Soest wel wat veranderd dat wij kunnen rangschikken onder het kopje Verdwenen Soest.
Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest