Kies een jaartal

Vrijstaande woning Nieuweweg in Soest

Gepubliceerd 26-10-2022

Op de foto's een vrijstaande woning, die ergens in Soest moeten hebben gestaan. De foto komt uit de collectie van Henk Gerth, een man die zich jarenlang heeft ingezet om beelden uit de historie van Soest via zijn diapresentaties te delen met Soester inwoners.

Op een van de foto's zien we dat op de voorzijde van de woning huisnummer 88 staat. Gezien de kraan die boven de huizen uitreikt heeft de woning gestaan in een omgeving waar gebouwd werd toen deze foto werd gemaakt.

U zult begrijpen dat de redactie op zoek is naar de plaats waar deze woning heeft gestaan, of misschien nog wel staat. En wanneer de woning is afgebroken rond welk jaar dat dit heeft plaats gevonden en wie de (laatste) bewoners waren.

De redactie is dan ook benieuwd of de woning herkend wordt. Laat het ons weten.

REACTIES:

Al vrij snel ontving de redactie reacties, dat deze woning gestaan heeft aan de Nieuweweg. In het kader van de centrumplannen in de jaren ’70 heeft de gemeente deze woning en alle woningen tussen Eigendomweg en Bosstraat opgekocht om dit plan te kunnen realiseren. Het Centrumplan (met een winkelcentrum en nieuw gemeentehuis) maakte onderdeel uit van plannen waarbij ook een “Weg over de Engh” zou worden aangelegd.

Deze plannen waren te opportunistisch en de tegenstanders hebben ervoor gezorgd dat de plannen niet tot uitvoering zijn gekomen. De bewoners in die tijd, die de woningen huurden kregen de gelegenheid om hun woning weer aan te kopen (tegen een vaak aantrekkelijke prijs). Vele jaren was er ook geen onderhoud aan gepleegd. De eigenaar van deze woning heeft op enig moment besloten de woning af te breken en er een nieuw huis met een andere architectuur op te bouwen.

Op bijgaande foto is de huidige als ook de situatie in de jaren ’70 te zien. Sinds de jaren ’70 is er in die omgeving veel gebeurd. De Klein Engendaalweg is verdwenen, de Koningsweg is aangelegd en ook aan de overzijde van dit pand is een kantoorpand gebouwd. Dit kantoorpand is recent omgebouwd naar appartementengebouw.

RECTIFICATIE

Tot onze spijt is er een verkeerde foto geplaatst over de huidige situatie van de foto die eerder in Verdwenen Soest was geplaatst en waarbij de vraag werd gesteld waar deze woning stond. In plaats van de nieuwe woning op Nieuweweg 88 te plaatsen is de woning Nieuweweg 86 geplaatst (afbeelding 3).
Onder afbeelding 4 is wel de huidige situatie (2022) Nieuweweg 88 geplaatst.
Onder afbeelding 5 is de oude situatie van Nieuweweg 86 zichtbaar toen de bloemenzaak "Bloemenmagazijn Flora" net was gesloten. Eind jaren '40 van de vorige eeuw startte Jan van der meij hier een bloemenzaak. Op 1 april 1962 deed Jan van der Meij Bloemenmagazijn Flora over aan de heer F. Lamme, die het in 1964 al weer overdeed aan de familie Tolboom die aan de Spoorstraat ook een Bloemenmagazijn met kwekerij had.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden