Kies een jaartal

Boerenbedrijfje Nieuweweg 44

Gepubliceerd 07-12-2022

Van een van de lezers kreeg de redactie bijgaande foto aangeboden waarbij de vraag is of de woning met schuur herkend wordt. Het lijkt er op dat het een woning is met links verschillende schuren. Het zou dus een boerenbedrijfje kunnen zijn. Voor de elektra wordt nog gebruik gemaakt van een bovengrondse verbinding waarbij de stroomdraad net onder de nok wordt verbonden met het huis.

De vraag is natuurlijk weer of het pand herkend wordt en of ook bekend is wie er hebben gewoond en of het pand nog bestaat of inmiddels is afgebroken.

Er is trouwens geen 2e foto aanwezig van dit pand. Hetgeen wel is benoemd in de Soester Courant.

REACTIES:
Uit de reacties bleek dat het om een boerderij ging, welke als adres had Nieuweweg 44.

Alleen niemand zal het zich kunnen herinneren dat deze boerderij aan deze weg heeft gestaan. Tussen de huidige nummers 40 (Zaad- en plantenhandel Westeneng) en 46 lag vroeger een van de paden die het veen in ging. (zie afbeelding 2: situatie 2022 waar vroeger het pad begon naar nummer 44). Aan het eind van dit pad stond de boerderij die op de foto stond. Dat was best veel meters gaan, want de boerderij stond in het toenmalige “veen” op de plek waar nu ongeveer de 3e Van der Huchtschool (aan de Valeriaanstraat) staat.
Bij de ontwikkeling van het “gebied Smitsweg” zoals het in die tijd (jaren ’60 van de vorige eeuw) werd genoemd werden verschillende huizen, boerderijen en landerijen door de gemeente opgekocht.
De gemeenteraad besloot in september 1966 deze boerderij met grond te kopen van eigenaar H.G. van Dorresteijn. In augustus 1969 is hij met zijn bedrijf en gezin verhuisd naar de Insingerstraat 19.
Daarna is zijn de opstallen afgebroken en is het gebied tussen de Smitsweg en de Eigendomweg enerzijds en tussen Nieuweweg en huidige Koningsweg anderzijds vol gebouwd met zowel flats als eengezinswoningen. Pas vanaf 1970 krijgt deze wijk de naam Smitsveen.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden