Kies een jaartal

Laan in een natuurlijke omgeving; Middenlaan Soestduinen

Gepubliceerd 04-01-2023

De Historische Vereniging Soest/Soesterberg krijgt soms uit onverwachte hoek oude ansichtkaarten aangeboden met huizen, straten, lanen in Soest. Zeker voor de Tweede Wereldoorlog was Soest zeer gewild bij toeristen, die enkele dagen en soms zelfs maanden in Soest vertoefden. Uit die periode stammen ook veel ansichtkaarten omdat men de familie even op de hoogte stelden hoe het met hun ging, ofwel een felicitatie stuurde vanwege een verjaardag waar men niet bij kon zijn.

Vele duizenden ansichtkaarten zijn uitgegeven van Soest en Soesterberg. Velen zijn ook op de website www.soestopdekaart.nl terug te vinden.

Bijgaande scan is gemaakt van een ansichtkaart waar de plek waar de foto is gemaakt niet direct herkenning opriep.

Hulp wordt gevraagd of de huizen/straat of laan herkend wordt zodat wij de informatie kunnen toevoegen aan dit bestand.

REACTIES:

De foto leverde enkele reacties op. Als eerste werd een andere ansichtkaart aangeboden waarin onder de foto stond vermeld “Soestduinen, Middenlaan”. Daarmee was de plek waar de foto was gemaakt voor de redactie bekend.

Daarnaast kreeg de redactie een mail waarin werd aangegeven dat een van de huizen op de foto werd herkend omdat de persoon daar meer dan 20 jaar met zijn gezin heeft gewoond. Dat huis bevindt zich op de hoek de Beaufortlaan/Middenlaan. In zijn reactie wees hij op de rampzalige brand op 11 mei 1938 waarbij niet minder dan 4 villa’s tot de grond zijn afgebrand en nog eens 2 zijn beschadigd. Oorzaak was schilderwerk aan het pand op Middenlaan nummer 3. Doordat alle villa’s in die buurt in die tijd rieten daken hadden sloeg het vuur door de harde wind en de droogte over naar de villa’s aan de Beaufortlaan. Middenlaan 1 (de naaste buurman) werd als door een wonder nauwelijks beschadigd.

De brandweerkorpsen uit Soest, Soesterberg en Amersfoort hadden hun handen die middag en avond vol om de brand te bestrijden. De brandweerlieden wisten door hun inzet gelukkig ook de nodige villa’s in de naaste omgeving nog te redden.
bij de foto's enkele krantenberichten over de brand uit de Soester Courant, Haagsche Courant en de Maasbode (beide laatste met een foto van de brand).


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden