Kies een jaartal

Kampeerboerderij Het Veen

Gepubliceerd 01-02-2023

Deze keer een foto die op een prentbriefkaart heeft gestaan waarbij aan de achterzijde staat vermeld dat de foto is gemaakt op Vakantieboerderij “Het Veen”. Gasten konden met deze kaart de thuisblijvers informeren hoe het in Soest met ze ging.

De redactie is benieuwd welke boerderij in de zomervakantie was ingericht om groepen te ontvangen. Gezien de naam van de kampeerboerderij zou deze in het Soester Veen gestaan moeten hebben. Alleen is daar in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw natuurlijk veel gebouwd en zijn de meeste boerderijen die hier gestaan hebben allemaal verdwenen. Daarnaast zullen er waarschijnlijk geen Soester kinderen op deze boerderij een weekje met hun klas of wellicht scoutinggroep hebben gebivakkeerd.

Soest was jarenlang een best wel een plek met veel pensions en kampeermogelijkheden. Zeker stedelingen kwamen graag naar Soest om hier te recreëren.

Wie helpt de redactie op haar zoektocht naar waar deze boerderij heeft gestaan en welke boerengezin een vakantieboerderij heeft gerund.

REACTIES:

De plaats waar Kampeerboerderij “Het Veen” heeft gestaan is bekend op basis van de verschillende reacties die de redactie mocht ontvangen naar aanleiding van de op 1 februari jl. in deze rubriek geplaatste foto. De kampeerboerderij was gevestigd aan de Ringweg nummer 22 in Soest. De Ringweg bestaat sinds begin jaren ’70 niet meer door de nieuwbouw en ontwikkeling van de wijk Klaarwater.

De plaats waar deze boerderij heeft gestaan is nabij het huidige Honsbergen aan de zijde van de Gerrit van der Veenstraat/hoek Wiardi Bekmanstraat. De Ringweg sloot in die tijd aan op de Beukenlaan. De woningen die aan deze Ringweg stonden, waren vaak met aparte paadjes te bereiken. Paadjes die ook doorliepen naar het Oude Grachtje bij de oude kwekerij van Van Oest (waar thans het Spinet is) en de boerderij van de familie Van Beek.

De kampeerboerderij was eigendom van Toon Hilhorst, bij vele Soesters bekend als “Sterke Toon”. Zij vrouw Alie, die ook op de foto staat, had de zorg voor de Kampeerboerderij. In de zomervakantie kwamen elke week nieuwe scoutinggroepen om hun zomerkamp er te houden. Dat gebeurde in de jaren 1955 tot 1969. Dat bracht veel gezelligheid met zich mee, ook voor de jeugd in de buurt, die bij een (afsluitend) kampvuur vaak mochten aanschuiven.

De familie Hilhorst liet in 1951 bij een al bestaande schuur aan de Ringweg een boerderij bouwen waar ze na hun trouwen voorjaar 1952 gingen wonen. Rond 1970 moesten ze echter aan de Ringweg plaats maken voor nieuwbouw waarop het gezin verhuisde naar de Dorresteinweg alwaar een woning met schuur werd gebouwd.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden