Kies een jaartal

Meisjesgroep bij Eltheto

Gepubliceerd 14-06-2006

Vandaag in Verdwenen Soest een foto van een meisjesclub of vereniging vermoedelijk uit de jaren vijftig. Ze poseren bij het toenmalige Eltheto aan het Driftje in Soest Zuid. De naam Eltheto in het Grieks vertaald staat voor "Zijn Koninkrijk zal komen",was in die jaren het wijkgebouwtje van de Nederlandse Hervormde Vereniging de Kerkebuurt behorende bij de Oude Kerk. 
Eltheto was voor die tijd een multi-functioneel gebouwtje waarvan een groot gedeelte van de ruimte werd ingenomen door een soort toneelzaal waar spelen en bonte avonden werden opgevoerd door de school aan de Driehoeksweg en waar christelijke zangverenigingen repeteerden. Verder werd er zondagsschool gehouden en was het wijkgebouw ook het onderkomen van knapen- en meisjesverenigingen ,zoals op bijgaande foto, die er bijbellessen genoten. Men kon de ruimte ook huren om er een feest te geven. 

Vanaf de jaren vijftig werd het gebouw meer en meer voor algemene doeleinden gebruik, gymnastiekvereniging "Olympia" en "de Springbokken" gebruikte de zaal als oefenruimte. In die tijd werd het gebouw vergroot met een aanbouw en vond de Openbare Bibliotheek Soest-Zuid en de Chr. Kleuterschool Soest-Zuid er onderdak. Hoofd van deze school was mevrouw P.N.M.Spijker-Starink. 

In de jaren zestig kwamen Soesters en Turkse gastarbeiders hier samen om elkaars gewoonten beter te leren kennen. Om die reden werd voor het gebouw een tegelpleintjes aangelegd waar de gasten Turkse dansen demonstreerden. Er trad soms een heuse buikdanseres op en de Soesders maakten voor het eerst kennis met voor Nederlandse oren wat jankerige Oosterse muziek. We leerden wat de Ramadan, de vastenperiode voor de Islamieten betekende en we hadden bewondering voor de strenge regels van vasten die door de gelovigen van de Islam nog strikt werden nageleefd. Tijdens het Suikerfeest na de vasten mochten we voor het eerst ook proeven van de van honingdruipende mierszoete Turkse hapjes die de Turkse vrouwen hadden bereid. 

Maar alles heeft zijn tijd. De gemeente had grote plannen met het plein voor Eltheto. Aan het Driftje moest in 1984 het nieuwe winkelcentrum "Hartje Zuid" verrijzen. Voordien had het van 1954 af als als busstation gediend. Voor de bussen werd na veel inspraak een plek bij station Soest-Zuid gevonden.
Ook het gebouwtje Eltheto had zijn glorietijd gehad. Het is in 1986 gesloopt om plaats te maken voor apotheek Soest.

Van de damesgroep op de foto weten we helaas niets. Is het een meisjesvereniging en in welk jaar is de foto gemaakt. Worden ze herkend en weet iemand nog namen te noemen? Wij hebben ze een nummer gegeven en met uw hulp hopen we er achter te komen wie het precies zijn. U kunt dit doorgeven op een van onderstaande adressen. Bij voorbaat dank. 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden