Kies een jaartal

Daggelderswoning Soesterveen

Gepubliceerd 21-06-2023

In het Soesterveen hebben in het begin van de vorige eeuw, net als op andere plaatsen in Soest, verschillende zogenaamde daggelderswoningen gestaan. Vandaag een foto van zo’n daggelderswoning waarschijnlijk uit de periode vlak voordat deze zou worden afgebroken. De woning lijkt al niet meer bewoond, de ramen zijn dicht gespijkerd en ook zijn de nodige hekken dicht om bij de voordeur te komen. Gezien de omvang van de woning heeft deze gelegenheid geboden voor een grotere familie. De meeste daggelderswoningen waren meestal wat kleiner van omvang.

De redactie is op zoek naar de plek waar deze woning in het Soesterveen heeft gestaan. Dat deze in het veen stond is de enige informatie waarover de redactie op dit moment beschikt.
Waarschijnlijk zal er op deze plaats een nieuwe woning zijn gebouwd. De vraag is verder wanneer deze foto is gemaakt en wanneer de woning is afgebroken. Daarnaast hoopt de redactie dat ook iets van de laatste? bewoners bekend is.

REACTIES:

In de afgelopen weken ontving de redactie verschillende reacties op de vraag waar de woning op de foto heeft gestaan. De reacties waren verschillend in de aanduiding van de plek waar deze woning zou hebben gestaan.

De eerste reactie betrof informatie dat het een daggelderswoning zou zijn, die aan de huidige Dorpsstreek stond (vroeger Oude Grachtje met een verbinding naar de Veenzoom) en wel op de plek waar nu een speelruimte is voor de jeugd achter de huizen aan de Hommel en Goudwesp. Deze woning is al vele jaren geleden afgebroken.

Een andere reactie betrof het bericht dat de woning aan het Veenpad heeft gestaan, waar jarenlang de familie Willemse in heeft gewoond. Ook aan het Veenpad waren verschillende daggelderswoningen en enkele boerderijtjes gebouwd. In de jaren ’60 worden er verschillende van die woningen onbewoonbaar verklaard en later afgebroken. Inmiddels zijn trouwens al deze woningen verdwenen. Het Veenpad wordt ook aangeduid als de plek waar vroeger de plaggenhut heeft gestaan van Jan Muis.

Gezien de achtergrond op de foto lijkt de laatste optie het meest voor de hand liggende, temeer daar degene die reageerde over het gehele gebied meer achtergrondinformatie deelde in het gesprek.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden