Kies een jaartal

Groepsfoto 10 jaar Vrijwillige Brandweer Soesterberg

Gepubliceerd 13-09-2023

In 2023 vieren zowel de Vrijwillige Brandweer Soest als Soesterberg hun 100-jarig bestaan. Beide korpsen vieren dat met verschillende activiteiten. In Soest is ook een mooi fotoplaatjesboek uitgegeven over 100 jaar historie.
In 1933 werd uitgebreid stilgestaan bij het tienjarig bestaan van het brandweerkorps Soest en Soesterberg. Bij die gelegenheid werden ook foto’s gemaakt met leden van het korps en leden van het gemeentebestuur, zowel voor Soest als Soesterberg.
In deze rubriek een van die groepsfoto’s, en wel gemaakt van het korps van Soesterberg, waarbij op de voorgrond een model staat van de nieuwe ladderwagen, die voor het Soesterbergse korps wordt aangeschaft.

De redactie van Verdwenen Soest, maar ook de leden van de leden van de vereniging, zijn op zoek naar de namen van de personen die op de foto staan. Het zijn er meer dan 50, waarvan verschillende ook niet helemaal goed in beeld komen. Enkele hebben ook geen nummer gekregen op de foto, gezien de ruimte, maar passen wel in de nummervolgorde.

In nummer 4 herkennen we de toenmalige burgemeester van Soest, de heer G. Deketh, nummer 5 de heer A. Tammer, nummer 6 J. Nooder en nummer 8 de gemeentesecretaris, de heer J. Batenburg.

Wie kan ons nog helpen aan andere namen, welke personen worden herkend?

Afbeelding 3 is de groepsfoto die is gemaakt in 1933 van de Vrijwillige Brandweer Soest tezamen met gemeentebestuur. Natuurlijk is het mooi wanneer we ook de namen van deze personen kunnen achterhalen. Alleen deze foto is wat onduidelijker. (foto is beschikbaar gesteld door Eempers). Op afbeelding 4 staat de foto met nummers.

 

REACTIES:

In 1933 werd uitgebreid stil gestaan bij het 10-jarig bestaan van zowel de Vrijwillige Brandweer Soest als die van Soesterberg. In de Soester Courant van 13 september jl. stond een groepsfoto, gemaakt bij de viering van het 10 jarig bestaan van de Soesterbergse Brandweer. Dit werd gevierd op 13 december 1933 met een receptie in het Soesterdal en een feestavond in Hotel Ten Halve.
In Soesterberg werd, zo blijkt uit een verslag in de Soester Courant, dit jubileum groots gevierd (zie afbeelding 5). Vele vertegenwoordigers van verenigingen, organisaties, het gemeentebestuur  van Soest en collega brandweerkorpsen uit de regio waren aanwezig op de receptie. Veel waarderende woorden en ook veel bloemstukken (niet minder dan 28 werden er geteld).

Slechts een beperkt aantal personen die op de foto staan, worden herkend.

  1. J.Th. Pas (ondercommandant, loodgieter)
  2. C.J. van Dam (secretaris van de vereniging vrijwillige brandweer Soesterberg, raadslid en koopman)
  3. S. Smits (lid bestuur) en schilder/behanger
  4. Burgemeester G. Deketh
  5. A. Tammer (commandant, bakker)
  6. J. Nooder (oud-voorzitter en commandant, raadslid, slager)
  7. J. Batenburg (gemeentesecretaris in Soest

     28. Willem Groart, sinds 1928 commandant vrijwilliger brandweer Soest
     50. Peter van den Breemer, raadslid in Soest

Verder op de foto raadsleden, brandweerlieden Soesterberg en Soest. 

Wie kan ons nog helpen aan andere namen, welke personen worden herkend?


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden