Kies een jaartal

Dubbel woonhuis Wieksloterweg WZ 31-33

Gepubliceerd 22-11-2023

Deze keer weer een foto uit het HVS-archief van een huis. Het betreft een dubbele woning met zover te zien huisnummers 31 en 33. Aan de zijde van nummer 33 is een aanbouw te zien met erachter nog enkele schuren. Wat opvalt is de groene brievenbus aan de straat met daarop ook het huisnummer. De brievenbussen zijn begin jaren ’70 geplaatst bij de huizen waarvan de voordeur meer dan 10 meter vanaf de straat was gelegen of waarvan de brievenbus niet voldeed aan de standaard-grootte, zoals door de PTT toen werd geëist. Een van de voordelen was dat de postbode minder ver hoefde te lopen. Ze werden in het begin gratis ter beschikking gesteld door de PTT.

De vraag van de redactie is of de lezers van de Soester Courant het pand herkennen en weet waar deze staat, dan wel gestaan heeft. Het is best mogelijk dat deze woning is vervangen door nieuwbouw.

Op de foto is ook een stukje van nummer 29 zichtbaar, dat niet ver van dit dubbele woonhuis stond.

REACTIES:

In 1973 is het pand afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw.
Het betrof het pand Wieksloterweg WZ 31 en 33. Op Wieksloterweg WZ 31 woonde begin jaren ’70 (toen de foto is gemaakt) bakker Henk Westeneng en op nummer 33 (rechts) de familie Beernink. Op de foto links ook nog een beeld van de woning op Wieksloterweg WZ 29. Dit pand werd in die tijd bewoond door de familie Groenesteijn.

Bakker Westeneng verkocht brood vanaf zijn bakkerij, maar had daarnaast ook een ventwijk door een deel van het buurtschap Hees. Gezien zijn gezondheid moest hij al op 52-jarige leeftijd in 1987 stoppen met zijn bakkerij. Henk Westeneng had in 1960 de bakkerij overgenomen van bakker J.F. de Bruin en heeft dus meer dan 25 jaar gezorgd voor vers brood in deze omgeving van Soest. De bakkersfamilie De Bruin heeft vanuit deze woning meer dan 40 jaar brood gebakken en verkocht.

In het boek "Soester iconische bedrijven", deel 3,  in 2022 uitgebracht door Uitgeverij Peles, wordt uitgebreid aandacht besteed aan bakker Westeneng. In dit boek worden meer Soester bakkers beschreven.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden