Kies een jaartal

Bloemisterij Burg Grothestraat verdwijnt na 110 jaar

Gepubliceerd 03-01-2024

Eind december 2023 werden de Soesters verrast met het bericht van Bob’s Bloemen dat de winkel zou gaan sluiten. De oudste bloemenzaak in Soest, die vanaf 1913 was gevestigd aan de Burgemeester Grothestraat, houdt na 110 jaar op te bestaan en is daarmee verdwenen uit het Soester straatbeeld.

In 1913 opende Jan Geijtenbeek een bloemisterij in een pand aan de Burgemeester Grothestraat, nadat hij enkele jaren ervoor was gestart aan de Talmalaan (eerder Schilderssteeg genaamd). Jan verzorgde naast de winkel, waarin zijn vrouw de verkoop regelde, ook de aanleg en onderhoud van tuinen. Daar had hij ook personeel voor in dienst.
Achter de winkel was ook vele jaren een kwekerij gevestigd. Zeker na WO II, toen ook zoon Gijsbertus in de zaak kwam, waren de door hen gekweekte witte anjers zeer populair. Het was een van de zaken waar Prins Bernhard zijn witte anjer liet kopen.
Jan was vele jaren actief bij Muziekvereniging PVO, waarvan hij ook enkele jaren voorzitter van is geweest. Zijn zoon Gijsbertus was sportiever en actief als tennisser bij LTC Soestdijk.
De bloemisterij was vele tientallen jaren ook bekend onder de naam “Ophelia” en als een van de eerste bloemisten in Nederland aangesloten bij Fleurop.

In 1973 werd de bloemisterij overgenomen door Bob van de Veen, die nog vele jaren de naam “Geytenbeek” voerde. Vanaf 1996 werd de naam van de winkel omgedoopt naar “Bob’s Bloemen”, alhoewel de eerste jaren de naam Geytenbeek wel als subnaam werd gebruikt in de advertenties. In 1995 werd besloten tot nieuwbouw in het project waarvan ook een nieuwe Albert Heijn, de HEMA en Slijterij van der Linden onderdeel zouden gaan uitmaken. Op 1 december 1997 werd de nieuwe winkel geopend en hieruit werden dus 26 jaar lang bloemen verkocht.

Op de foto de winkel vlak voor de sloop in 1997. Vanuit dit pand zijn vanaf 1913 bloemen, planten, bloempotten, e.d. verkocht. De tweede afbeelding is gemaakt op de laatste dag dat Bob's Bloemen (30 december 2023) was geopend.

De redactie is op zoek naar aanvullende informatie over de historie van deze bloemenzaak.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden