Kies een jaartal

De Derde Blokhut in gemeente Soest?

Gepubliceerd 07-06-2006

In de jaren 2000 en 2004 schreven al eens in Hervonden Soest dat er ooit in het Soester natuurgebied twee blokhutten zijn gebouwd. Het moet in de jaren dertig zijn geweest in het kader van de werkverschaffing. De vele werklozen in de crisisjaren van toen konden of beter gezegd moesten om voor een kleine uitkering in aanmerking te komen met kruiwagen en spade werk verrichten in de Soester bossen. 
In dat kader zijn er twee blokhutten gebouwd, maar onlangs kregen we een foto toegestuurd die doet vermoeden dat er nog ergens binnen de gemeentegrens van Soest nog een derde blokhut is gebouwd. Volgens bovenstaande foto moeten we in het gebied Soesterberg zoeken. 

De eerste blokhut stond in de Korte Duinen, achter het terrein van Zonnegloren het gebied dat sinds 1996 geheel aan de natuur is teruggegeven. Voor de duidelijkheid, de hutten waren niet gebouwd voor de verkoop van consumpties, dus geen kiosken. Ze dienden uitsluitend als schuilhut, ze waren gebouwd met als belangrijkste doelstelling het wandelen voor de inwoners en de vele pensiongasten aantrekkelijk te maken. De constructie was eenvoudig, drie wanden opgetrokken van geschilde boomstammen, verder hadden de hutten een puntdak en aan de binnen en buitenkant waren van wat dunne boomstammetjes banken getimmerd. De hutten werden door de gemeente onderhouden en periodiek in de carbolineum gezet. Zij waren in de rijke Soester natuur op min of meer strategische plekken gebouwd met mooi uitzicht over duinen of een stuk heideveld. 

De tweede blokhut heeft gestaan aan het eind van de Dolderseweg, langs de spoorlijn naar Den Dolder voor de camping fietspad rechtsaf nabij de grens van de Willem Arntsz-stichting. 
Achter de blok hut aan de Dolderseweg was een waterpomp geslagen die koel en goed drinkbaar water leverde. Deze hut bood de wandelaar en minnekozende paartjes niet alleen beschutting tegen plots opkomende regenbuien maar ook verkoeling. Bij zomerse temperaturen even koel water over de polsen laten stromen. Een prachtig strategisch plekje voor een blokhut waar toentertijd veel wandelaars vanuit richting Den Dolder als vanuit Soest gebruik van maakten. 
Als jongetje van een jaar of twaalf dwaalde we vaak met vriendje naar deze blokhut en steeds hoopten we dat er niemand zou schuilen en we de hut een poosje voor onszelf zouden hebben. Soms zat er een patient van de stichting uit te rusten en dat vonden wel een beetje eng, daar gingen we niet bijzitten. Ook als er jonge stelletjes zat te schuilen hadden wij schroom binnen te gaan en togen wij meestal weer huiswaards met ferme pas de paden op de lanen in.

Helaas is de blokhut aan de Korte Duinen eind jaren vijftig afgebrand. De hut aan het fietspad naar Den Dolder heeft de oorlog overleefd en is volgens de heer Floor Beijen die daar in de bossen woonde door vermolming vergaan en afgebroken. De waterpomp heeft nog enkele jaren langer dienst gedaan.

We blijven zitten met de raadselachtige bovenstaande foto, die doet vermoeden dat er ooit een derde blokhut is gebouwd binnen de uitgebreide gemeente Soest. We denken dat daarvoor over de bult richting vliegveld Soesterberg moeten zoeken. Wie kan ons vertellen waar precies deze blokhut heeft gestaan en kan ons het verband vertellen met het watervliegtuig dat daar staat opgesteld. 
De foto hebben we toegestuurd gekregen van John Kraaijenbrink uit Canada. Hij heeft achter op de foto geschreven Luchtvaarttentoonstelling Soesterberg. Dit kan mogelijk een hint zijn. Wij horen het graag van u.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden