Kies een jaartal

Verzet Soesterberg WO II

Gepubliceerd 31-01-2024

Deze keer een groepsfoto van personen die betrokken waren bij het verzet in Soesterberg tijdens de Tweede Wereldoorlog. De redactie zou graag de namen weten welke personen op deze foto staan en welke rol hij/zij had tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Drie personen op de foto kunnen wij al een naam geven, nl. A. Preuser (nummer 5), pastoor Welsing (nummer 9) en Frieda Pastunink (nummer 10), van de overige personen is de naam ons nog onbekend.

Mogelijk dat een van de lezers ook weet achter welke woning de foto is gemaakt en wanneer deze gemaakt is.

Doordat het vliegveld Soesterberg in handen was gekomen van de Duitsers, en er veel Duitsers in Soesterberg gelegerd waren, is het voor Soesterberg en het verzet een extra moeilijke periode geweest.

REACTIES
Een van de eerste personen die reageerde wees ons op het feit dat in het boek "Soesterberg en omgeving in de oorlogstijd" geschreven door Dik Top op blz. 271 dezelfde foto was opgenomen en de toelichting daarbij luidde:

Zondag  20 mei 1945, Eerste Pinksterdag.
Er wordt Pinksteren gevierd, maar het voedselprobleem is nog verre van opgelost  Twee  dagen eerder was er voor het eerst suiker en vet verkrijgbaar. Enige van de   mannen en  vrouwen die de laatste oorlogsjaren alles hebben gedaan om  de gevangenen  die dwangarbeid   moesten verrichten van  lunchpakketten te voorzien, kunnen  eindelijk  uitblazen van hun gezwoeg.  
Op  foto 158 zittend links de grote gangmaker, huisschilder Souverijn Smits, beter bekend als 'ome Soef'; naast hem zijn vrouw en rechts pastoor Welsing. Staande van links naar rechts Maaike Andeweg (nicht van Smits), antiquair Jacobse (een centrale figuur van het verzet en de BS uit Zeist), Mevrouw Jacobse, Ac Preusser, Mevrouw  De Groot (echtgenote van vliegtuigmonteur Henk de Groot), Marie van Leeuwen en Frieda  Pastunink. 

Daarmee is een deel van onze zoektocht opgelost.

In het boek is een soort van dagboek bijgehouden van alles wat er in de oorlogsperiode in Soesterberg is gebeurd en dat alles verrijkt met veel foto's.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden