Kies een jaartal

Vrijstaand huis met gezin in voortuin

Gepubliceerd 28-02-2024

Het is altijd een trots moment wanneer je als gezin voor je huis kunt poseren en dat er dan een foto van gemaakt wordt, die in een lijstje kan worden geplaatst, dan wel een plaats krijgt in het familiealbum. Zeker in die tijd was foto’s maken geen gemeengoed.

Dat zal met dit gezin niet anders zijn geweest. Vader, moeder, dochter en hond staan voor een vrijstaand huis met een mooie haag met planten rondom het huis. Het lijkt er zelfs op dat dit nog niet lang tevoren is aangelegd. De foto zal naar inschatting gemaakt zijn rondom de Tweede Wereldoorlog. Maar dat is niet met zekerheid te zeggen. Waarschijnlijk zal de voordeur aan de rechterzijde van het huis zijn, terwijl het huisnummer wel links van de woning een plaats heeft gekregen. De foto is niet duidelijk genoeg om te zien om welk huisnummer het gaan.

De redactie is op zoek naar waar deze woning staat, c.q. heeft gestaan en wie de familie is die op de foto staat. Ook zijn we benieuwd naar het moment dat de foto is gemaakt.

REACTIE
Een van de kleindochters herkende het huis van haar grootouders en reageerde. Zij gaf de redactie o.a. de volgende informatie:

  • De woning is gebouwd in 1922/1923 en stond aan de Smitsweg, eerst als nummer 6 na een hernummering werd het  nummer 20.
  • Het gezin dat op de foto staat is vader Harrie Roos, zijn vrouw Mien Roos van den Brink met hun dochter Els en hond Juno. De foto zou rond 1926 gemaakt zijn.
  • Dochter Els die op de foto staat is de middelste in het gezin met 3 dochters en inmiddels 101 jaar oud en zij leeft nog en woont in Amersfoort.
  • Harrie en Mien Roos hadden een tuinderij bij het huis, waar ze aardbeien, bessen, groenten en fruit teelden. De oogst werd naar een veiling in Utrecht gebracht en later in Amersfoort. Ook hield Mien kippen en ganzen die voor de slacht werden verkocht. Dat gebeurde vanuit huis en aan verschillende vaste afnemers. Mien was een echte handelsvrouw.
  • Harrie was ook imker en had verschillende bijenkasten in de tuin. De honing werd vanaf huis verkocht.
  • In 1969 zijn Hans en Mien verhuisd naar de Bosstraat omdat het huis voor de nieuwbouw in Smitsveen moest wijken. Op die plek werd een lagere school (Prof Waterinkschool) gebouwd.

Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden