Kies een jaartal

Praalwagen Koninginnedag 1945

Gepubliceerd 24-04-2024

Van een van de HVS-leden ontving de redactie recent bijgaande foto. Het is een foto van een van de praalwagens die op de Eng waren opgesteld op Koninginnedag 1945. Koninginnedag 1945 werd zo vlak na de bevrijding uitbundig gevierd met een programma dat werd georganiseerd door de VVV “Soest vooruit”. Naast een etalagewedstrijd van de Soester winkeliers, waren er volksfeesten, toneel, vuurwerk en een grote optocht met meer dan 70 praalwagens, versierde auto’s en fietsen, een stoet van enkele kilometers die door Soest trok.

Op bijgaande foto’s is een van die praalwagens te zien, met voorop een muziekkorps van de in Soest nog gelegerde Canadese militairen en op de wagen zelf enkele jonge dames achter een overzicht van de Nederlandse provincies. Boven het bord Friesland treffen we Annie van Doorn van de Lange Brinkweg.
De redactie wil graag meer namen weten van de dames die op de wagen zaten achter de provincieborden en wie zijn deze Canadezen, welk muziekkorps zien we hier nog, van welk bataljon maken ze onderdeel uit?

Dit muziekkorps trad in 1945 verschillende malen op. Bij kerkdiensten, voor de patiënten van het sanatorium Zonnegloren en bij andere festiviteiten.
De foto zelf komt ook voor in het boek “Soest onder vuur”, geschreven en uitgegeven door Geke van de Merwe-Wouters.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden