Kies een jaartal

Miniatuurmolens in voortuin

Gepubliceerd 19-06-2024

Deze keer een foto die gemaakt zou zijn eind 1993 van een voortuin waarin op de bank verschillende miniatuurmolens en andere “Soester” huisjes zijn uitgestald. Bovenop de bank is een briefje geplaatst met “Zalig Kerstfeest; Het oude Soest”. Dat de foto rondom de Kerst is gemaakt blijkt ook uit het feit dat achter het voorraam een kerstboom zichtbaar is.

Het huisnummer van het huis waar de bank voor staat is 30 en er is ook gezien het bordje aan de muur een EHBO verbandtrommel beschikbaar. Een bordje dat we nu trouwens niet meer tegenkomen.

De redactie is op zoek naar het adres van het huis waarin de molens en andere miniaturen van Soest staan uitgestald. Wie was de bewoner van het pand en had hij bijvoorbeeld deze miniaturen zelf gemaakt.
Wat is de geschiedenis achter deze foto, is de vraag deze week.

REACTIES:
De foto (geplaatst in de gelijknamige rubriek in de Soester Courant van 19 juni jl.) met daarop veel miniaturen in een voortuin van een huis leverde veel reacties op.
Iedereen herinnerde zich deze voortuin aan de Ferdinand Huycklaan nummer 30. Daar woonde meer dan 50 jaar de familie Uijland.
Co Uijland (1921-2008) was hier in de jaren ’50 met zijn vrouw Narda komen wonen en heeft er gewoond tot aan zijn overlijden. Hij was onderhoudsmedewerker bij het sanatorium later ziekenhuis Zonnegloren.
In zijn vrije tijd zette hij zich in voor de EHBO als hulpverlener. Vandaar ook het bord van de EHBO aan de voorzijde van het huis om aan te geven dat hier niet alleen een verbandtrommel aanwezig was, maar ook hulpverlening bij ongevallen.

Co had ook als hobby het maken van miniaturen, zoals de huisjes en molens die hij in zijn voortuin plaatste. Ze waren van gips gemaakt en door hem van een verfje voorzien.

In Soest hebben we meer plekken gehad waar kabouters of andere beeldjes de tuinen sierden. Nog steeds kan je beeldjes aantreffen wanneer je door Soest wandelt of op de fiets rondrijdt.

Volgens informatie zijn enkele door Co Uijland gemaakte miniaturen nog bewaard gebleven.

Met de vele reacties is het trouwens weer mogelijk geweest deze foto een verhaal mee te geven.

 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden