Kies een jaartal

Fröbelschool aan Rembrandtlaan Annie Kleijn deel 1

Gepubliceerd 18-04-2006

Vandaag een foto van de Christelijke Fröbelschool aan de Rembrandtlaan met aan het hoofd juffrouw Annie Kleijn. De school was een soort dependance van de School met de Bijbel aan de Spoorstraat de latere Da Costaschool aan de Prins Bernhardlaan.De speelterreinen grensden aan elkaar. 

Juf Annie Kleijn is in 1913 geboren in Naarden, dochter van meester Kleijn die in 1920 naar Soest kwam en in dat jaar aan de Middelwijkstraat een mooi vierkant huisje met rieten dak liet bouwen. Kleijn had een zoon en twee dochters. Na de lagere school en de Mulo aan de Spoorstraat bij meester Fokkens volgde Annie in 1930 de driejarige kweekschool in Utrecht. Zij had een hekel aan huishoudelijk werk en zo lag het als dochter van een onderwijzer voor de hand om ook in het onderwijs verder te gaan. Met lessen in de avonduren haalde zij later haar hoofdakte. Zij is van 1933 tot 1965 verbonden geweest aan het schooltje in Soest. Daarna is zij hoofd geweest in Hilversum, Veenendaal en Woudenberg waar zij in 1976 met een groots feest afscheid heeft genomen van 43 jaar kleuteronderwijs. Annie is in 7 juli 2000 overleden. 

De foto is van Eddy de Lange, kleuter nummer 34. Uit haar nalatenschap van Annie Kleijn hebben wij van Verdwenen Soest via haar zuster Willy een album gekregen met veel foto‘s van kleuterklassen voorzien van een bijschrift. De foto die Eddy de Lange ons leverde staat ook in het album. Zo weten we ook dat bovenstaande foto is gemaakt op 27 juni 1947. Een klas vol met kleuters die allemaal in de oorlogstijd zijn geboren. Annie Kleijn was toen al zeventien jaar kleuterjuf. Zelfs in de oorlogjaren ging het kleuteronderwijs door, niet aan de Rembrandtlaan maar bij Annie thuis in de woonkamer aan de Middelwijkstraat. Haar zuster Willy weet zich dat nog goed te herinneren. De kamer stond vol met tafeltjes en stoeltjes en de kinderen van kruidenier Vreeman aan de Kerkstraat brachten toen, doordat er schaarste was aan alles, op gezette tijden suiker boter en meel mee. 

Annie Kleijn had een lief karakter en, zij was precies en had veel geduld. Zij kon mooi voorlezen en verder hield zij haar kleuters uren bezig met matjes vlechten en figuurtjes plakken. Zij wist met de kinderen van simpele wasknijpers vele leuke dingetjes te maken. Juf Annie zij paste precies bij de onderwijstheorieen die ooit door meneer Fröbel waren bedacht . Friedrich Wilhelm August Fröbel leefde van 21 april 1782 tot 21 juni 1852 en was een Duits opvoedkundige. Hij opende de eerste kleuterschool voor kinderen jonger dan 6 jaar in 1837 in Bad Blankenburg. Hij leerde hen hier allerhande zelfbedacht werkjes die hij leerzaam achtte, zo lezen op internet.
Fröbel ging uit van een geloof in goddelijke eenheid in de natuur, zodat hij geestelijke training als een fundamenteel principe hanteerde. Hij legde de nadruk op een plezierige leeromgeving, eigen activiteiten van kinderen en lichamelijke beweging als belangrijke ontwikkelingselementen bij jonge kinderen.
Van zijn naam is het werkwoord "fröbelen" afgeleid. 

Verder lezen we in de media dat Nederland het enige land in Europa is waar de kleuterschool (vier tot zesjarige kinderen) is afgeschaft en als onderbouw aan de basisschool is geplakt. Kinderen zouden te veel en te jong al getoest worden op hun kennis en vaardigheden zegt de groep die de ouderwetse kleuterschool terug wil. 

De meeste kinderen op de foto zijn op dit moment bijna aan hun AOW toe. Wij missen nog ongeveer twintig namen. Het moet mogelijk zijn om alle namen van de klas compleet te krijgen. Laten we er een puzzel van maken en geef de namen die u mist door op onderstaand telefoonnummer. Als alle namen zijn verzameld kunt u voor een paar euro de foto met de hele lijst namen bestellen. Wij zullen het u laten weten of dit is gelukt. 

Nagekomen commentaar: Van Trix Lok.
We waren in Holland, vorig jaar en een vriendin had het krantenknipsel voor mij bewaard, vandaar een “verre” reaktie.
De namen die ik me nog herinner:
3 Lenie ...
8 meisje Metselaar (ik dacht Martie)
10 Connie ...
16 Marijke van Burke(n)
18 Bea van Harte(n)
23 Trix Lok (zeker weten!!)
28 Gerrie van de Hel
36 Els van de Broek
49 ... van de Broek
Ik kan me niet veel herinneren van die tijd. Er stonden bomen op het schoolplein en er waren geen tegels maar gewoon zand, niet eens gras.
Een ding weet ik heel zeker. Ik woonde op de Schrikslaan en liep elke dag naar de Rembrandtlaan. Ik bleef dus tussen de middag op school eten. De juf was erg streng want als je je lunch niet op at moest je het na schooltijd op eten! En dat moest ik een keer toen mijn moeder spek tussen mijn boterhammen gedaan had, brrrr. Ik moet het wel vreselijk gevonden hebben dat ik dat nog weet.
Trix Lok

Met interesse de foto bekeken.

Vrienden van Bert waren: 
(36) Bert Verwoerd van de Wilhelminalaan
(56) Piet en (55) Hans Laseur van de slagerij op de Steenhofstraat.
(34) Eddy de Lange
(7) Peter Hoebee heeft ooit een mooi boekje met kikkers van mij afgepakt, dat neem ik hem nog altijd kwalijk.
(58) Nellie Andeweg en (50) Dick van den Bovenkamp woonden in de Rembrandtlaan, de achtertuin van Nellie Andeweg kwam uit op het schoolplein van de Da Costa school. 
(1) Joke van Herwaarden en (6) Co van Herwaarden (samen een tweeling) woonden schuin tegenover de school en waren familie van Dick van den Bovenkamp. Hun moeders waren zussen.
Ik ga proberen de achternaam van (26) Olga te achterhalen.

Met vriendelijke groet,
Bert van Sitter


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden