Gepubliceerd 28-04-2010
Vandaag in Hervonden Soest een foto van de eerste R.K. Verkennersgroep “Don Bosco ” opgericht in 1931. In december van dat jaar werd het nieuwe clubgebouw ingewijd, een perceel gelegen achter Kerkpad ZZ 24 ,nu het Witte Paardenstraatje. Bij de plechtigheid waren aanwezig alle leden van de Verkennersgroep met hun hopman ,de heer Kokken uit Utrecht. Verder de heer pastoor Vos, de heer kapelaan Janmaat,de heer kapelaan Bouwmeester en nog vele genodigden.
We hebben de foto van de heer Harry Rademaker (op de foto no 17). Hij en de jongetjes op de eerste rij hadden nog geen uniform en waren nog niet geinstalleerd. Rademaker, nu 87 jaar, kan zich het clubhuis met de naam ‘de Wigwam‘nog goed herinneren. Later is het gebouw door makelaar Reintjes aangekocht en is het jaren door de katholieke verkenners als hoofdkwartier in gebruik geweest. Nog weer later kwamen de verkenners bijeen op Steenhoffstraat 30b, het r.-k jeugdgebouw naast de ULO. De Wigwam is het atelier van glazenier Stokhof de Jong geworden.
De padvinderij is in Engeland begonnen. Op een morgen in juli 1907 zou onder leiding van de beroemde Engelse generaal Robert Baden-Powell een groepje jongens op het eiland Brownsea gaan kamperen. Na aankomst deelde Baden-Powell de eenentwintig jongens in vier patrouilles, elk met een dierennaam. Die indeling was hun niet vreemd want thuis speelden ze ook vaak in groepjes. Maar dat ze zo ook samen zouden werken, eten en slapen en dat één van hen de patrouilleleider werd was toch wel nieuw. Uit dit fantastische kamp waarin de jongens vele avonturen beleefden en het nodige opstaken over spoorzoeken, eerste hulp bij ongelukken en redden van mensen en verder hun eigen potje kookten en gezellige kampvuren hielden is het door Baden Powell ontworpen Scouting programma ontstaan. Zijn idee is wereldwijd verspreid. Op 7 januari 1911 werd in Amsterdam de Nederlandse Padvindersorganisatie opgericht door de journalist Gosewinus de Voogt en de arts Lingbeek.
Jamboree
De vijfde Wereljamboree vond plaats in Nederland in 1937. Verkenners,Voortrekkers en Welpen van de Don Bosco werden in maart opgeroepen om dit grote evenement onder de aandacht te brengen. Er was een Jamboree-brochure uitgekomen en die moest worden verkocht. ‘Op een zaterdagmiddag in maart trok een vrolijke padvindersgroep,voorafgegaan door verkenner-tambours door ons dorp op weg naar verschillende geestelijke overheden. Achtereenvolgens werden bezocht de Zeer Eerw. Heren Pastoor Vos, Pastoor Smit en Dominee. v. Schaick’, lezen we in de Soester Courant.’Vervolgens trok de stoet naar de woning van Burgemeester Deketh. Voor de woning aangekomen zongen de padvinders ‘t bekende padvinderslied “Hoort,zegt het voort” en vervolgens ‘t refrein van ‘t Jamboree- lied. Aangezien de Burgemeester ongesteld was moest hij een en ander van achter het venster volgen. De hopman Schalks en een welp gingen nu naar binnen en boden Burgemeester de mooie brochure aan.
Na dit officiële gedeelte verspreidden zich de padvinders over het hele dorp om overal de brochure te verkopen. De brochure kostte 10 cent en bevatte een prachtige verzameling photo’s over het padvindersleven,terwijl de tekst een beschrijving gaf van het landelijk programma.
Tot aan zijn huwelijk is Harry Rademaker enthousiast Don Bosco verkenner geweest.
In juni 1952 trouwde Harry, officieel volgens de burgelijke stand, Hendricus Jozef Rademaker Lange Brinkweg 52 B, kantoorbediende, 28 jaar met Hendrika Magarethe Beuken 25 jaar boekhoudster Steenhoffstraat 63. Adres na huwelijk Lange Brinkweg 52B, lezen we in de burgelijke stand. Daar wonen ze na 58 jaar huwelijk nog, met een prachtig uitzicht op de polder, zes kinderen en elf kleinkinderen rijker.
Muziek
De muziek heeft in hun leven altijd een grote rol gespeeld. Harry zong in de Nederlandse Cantorij van Maarten Kooy in de Pieterskerk Utrecht. Later zong hij in het Motet en Madrigaal koor. Zijn stem, een mooie bas bariton was als koorlid gewild bij iedere dirigent. Soms werd Rademaker ook wel gevraagd een solopartij te zingen. Mevrouw Rademaker bespeelde het orgel van de Petrus- en Paulusparochie.Vooral bij rouw- en trouw diensten werd zij gevraagd het orgel te bespelen. Zij genoot van de mooie liederen van Huub Oosterhuis, waar nu bij de katholieken zo’n gedoe om is, omdat die liederen dreigen uit het boek te worden geschrapt en dat vindt zij jammer. Ze werd als invalster zeer bedreven in het orgelspel,verteld ze, eerst een beetje eng met de handen aan het klavier en later met handen en voeten op het pedaal. We kennen mevrouw Rademaker in Soest ook van de winkel van Unicef aan de Lange Brinkweg waar zij nog steeds de winkel en voorraad onder haar hoede heeft. Veel werk maar gelukkig is er aan de Koninginnelaan een tweede winkel in Soest gekomen. Unicef is een organisatie die zich inzet voor de vrijheid, educatie, gezondheid en bescherming van kinderen in ontwikkelingslanden.
Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest