Kies een jaartal

School Hees en Pedicure juffrouw Ger Smit

Gepubliceerd 08-03-2006

Vandaag in Hervonden Soest een schoolfoto van de school van meester Frederiks op Hees. Nu de Insingerschool genoemd naar de familie en grootgrondbezitter Insinger die indertijd bijna de hele school heeft bekostigd. De foto is van juffrouw Ger Smit geboren en getogen op Hees en natuurlijk heeft ze daar ook op school gezeten. Zij is meisje no 20 de 2de rij van onderen.

Het gezin Smit woonde aan de Veenzoom en bestond uit vader moeder en zeven kinderen. Een broertje is jong gestorven en Ger was de jongste. Ze woont nu in Groot Engendaal en vertelt vrijmoedig over de ups en downs van haar leven. Ze heeft zich als nakomertje in het gezin wel eens eenzaam gevoeld. Boers en zussen waren al van school af en Gerrie moest nog een paar jaar met de armen overelkaar in de klas zitten. Later trouwde de een naar de andere broer en zus maar kleine Gerrie bleef ongetrouwd alleen bij vader en moeder achter. Er werden neefjes en nichtjes geboren die tante tegen haar moesten zeggen, maar voor Gerrie was het ouderschap niet weggelegd. "Ik was niet jaloers en kon gelukkig ook van kinderen van een ander genieten" vertelt Ger en ik had een bijzondere lieve vader en moeder. Vader had een tuin en ik zie hem nog bezig met de griep pollen aardappelen rooien en het zand eraf schudden. Wij als meisjes met rappe handjes moesten ze oprapen en in mandjes verzamelen. Vader gooide wel eens een krieltje naar ons en dan keek hij gauw de andere kant op of hij er niks van wist. 

Dienstmeisje
Na de school kwam ik al gauw te werken als dienstmeisje, zo ook bij mensen op de Julianalaan. Hele lieve mensen, maar op een dag zei mevrouw dat ze mij niet meer kon betalen. Haar man had van de een op andere dag te horen gekregen dat hij minder loon zou ontvangen. Dat ging zo in die crisistijd. Ik heb altijd wel overal gewerkt maar ik wilde wel eens wat anders. Op een zeker moment kwam ik Lies Floor tegen, de pedicure. We raakte aan de praat en Lies zei; "meid dat moet je ook gaan doen". Zo ben ik een cursus pedicure gaan volgen. Ik heb twee maal examen moeten doen. 
Gediplomeerd Pedicure Gerrie Smit bouwde een klantenkring op en met de Solex tufte ze door heel Soest. Later had ze een Berini , bekend als het Berini-eitje en daarna een snelle Kaptein Mobilet. Maar Ger Smit wilde meer. Een auto lag in het verschiet. De aanschaf mocht dan geen probleem zijn, de geldige papieren om een auto te mogen besturen bleek een grote hobbel, vijf keer is Ger opgeweest. Steeds maar weer wat lessen volgen en opnieuw aanvragen. Op haar brommer naar de klanten droomde ze van de luxe van een auto. De voeten van Willem van de Heuvel waren ook aan pedicure Smit toevertrouwd en Ger nam zich voor als ik ooit mijn rijbewijs heb rij ik met vader naar de Eem en trakteer ik vader bij Zwarte Willem op een borreltje. De naam Zwarte Willem doet misschien anders vermoeden maar hij zette mensen met een pontje over de Eem, hij verhuurde roeibootjes en er was ook de baas van het cafe . Willem van de Heuvel was misschien wel de braafste inwoner van Soest Maar hij had borstelige wenkbrouwen donker haar en een gebruinde kop, vandaar de bijnaam Zwarte Willem . Van het autoritje met vader naar de Eem is helaas nooit wat gekomen. Al gauw nadat Ger Smit haar rijbewijs had is moeder overleden en bleef Ger met vader alleen.

Siamese kat
Vader, de Siameese kat en dochter Ger in het knusse huisje aan de Veenzoom. Die kat hebben we ooit van de familie Koot aan de Kolonieweg gekregen die hadden een nest jonge siameesjes, heel schattig. Siameese katten zijn heel nieuwsgierig , deftig en verstandig . ‘s Middags met eten zaten vader in ik aan tafel en de kat tussen ons in ook op een stoel met een eigen bord voor zich. De Siamees kreeg ook een klein stukje vlees op haar bord. Vader ging altijd voor in gebed en pas als vader ‘amen‘ had gezegd begon de kat ook te eten, eerder niet. 
Ger wilde graag een nestje van de Siamees hebben. Ze kwam bij een klant aan de Olijke weg en zag ze een Siameese kater. Ze vroeg of ze die een weekje mocht meenemen en dat mocht. Thuis samen in een hokje gedaan, eerst hadden ze weinig belangstelling voor elkaar maar later bleek het weekje Veenzoom toch genoeg geweest voor Siamees nageslacht. 

Zo vertelt pedicure juffrouw Ger Smit gezellig over haar jeugd op Hees en haar leven als voetenverzorgster. Ze weet ook bijna alle namen van de schoolfoto te noemen. +

Nagekomen commentaar: No 11 is Ab Groenenstein hij woonde in de patrominiumhuizen aan de Nieuweweg. Doorgekregen van Corrie Jaarsveld


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden