Kies een jaartal

Piet Engel Bakkersknecht Apothekersbediende

Gepubliceerd 14-12-2005

Vandaag in Verdwenen Soest een foto van Piet Engel. Hij woonde samen met zijn zuster aan de Braamweg. Piet was bakkersknecht en we zien hem op een foto in de bakkerij aan de Ossendamweg.
Deze bakkerij is van 1939 tot 1990 vier maal van eigenaar verwisseld en Piet is de vier bazen trouw gebleven. 

Zijn eerste baas was Strietman. Piet was klein van stuk en dat was voor hem niet altijd even makkelijk. Als het brood gebakken was moest het nog worden bezorgd. De ene knecht ventte met de bakfiets en Piet kreeg de transsportfiets met mand toegewezen. Het zadel werd in de laagste stand geplaatst, maar helaas dat was voor Piet niet voldoende om de trappers rond te krijgen. Er werden blokken op de trappers worden gemonteerd. Ook in de bakkerij gaf de lengte van Piet kleine problemen met het werk. Moest er deeg uit de trog worden gehaald dan boog Piet zo ver over de rand dat hij er zelf in zou vallen. Strietman was een pittige baas. Piet moest van begin af al het werk in de bakkerij doen als ieder ander De moderne oven met meerdere etage‘s waren ook niet voor mannen als Piet gebouwd. Om de bovenste oven te bedienen moest hij op een verhoginkje staan. Geen wonder dat Piet, als het brood gebakken was, graag langs de weg zat om fluitend de klanten te bedienen.
In 1948 deed Strietman de bakkerij over aan Kuiper en Piet bleef.bij deze baas full time werken. 
Iedere dag neuriend of fluitend van klant tot klant. Als een vroom christen kwamen er bij Piet voortdurend melodieen van psalmen boven. Van de hondervijftig psalmen had Piet een eigen toptien in zijn hoofd. Hij bezorgde het brood kennelijk met een voorliefde van psalm 42. Zo kreeg hij in kleine kring heimelijk de bijnaam "‘t Hijgend hert" toegemeten. 

Na zes jaar had bakker Kuiper het wel gezien aan de Ossendamweg. Hij ging, zoals velen in die tijd, emigreren naar Amerika. De bakkerij werd verkocht aan M de Boer. 
De Boer was een goed opgeleide moderne bakker. Hij verbouwde drastisch winkel en bakkerij en hij ging broodbezorgen met de auto. Ik denk dat dit redenen voor Piet Engel zijn geweest om de bakkerij deels te verlaten. Hij komt te werken op Zonnegloren. In 1953 komen we Piet in het adresboek tegen als huisknecht en zijn zuster Nel als kraamverzorgster. Piet blijft bij bakker de Boer noodhulpen en zo is hij iedere vrijdagnacht op zaterdag met de bakkerssloof voor in de bakkerij te vinden.

We volgen Piet Engel verder op Zonnegloren en we moeten constateren dat hij er niet lang heeft gewerkt. Piet is slachtoffer geworden van het strenge regiem aldaar. Op een dag rook een hoofdzuster een sigarettenlucht in de gang. Zij deed wat deuren open om de herkomst van de rook te zoeken en inderdaad in het toilet op de gang had iemand op zijn gemak zitten roken. Een hoofdzonde in het Zonnegloren dat toen nog alleen sanatorium was. Wie o wie had gerookt. Mogelijke verdachten werden bijelkaar getrommeld en om kort te gaan, de vrome, trouwe, eerlijke Piet, die niet kon liegen, stak zijn vinger op. Ontslag volgde en zo nam het leven van Piet Engel weer een wending. 

Piet had al gauw weer werk. We komen hem tegen in het adresboek van 1959 als apothekersbediende. Apotheker W.G.van Zadelhoff had in die tijd zo beetje het monopolie van alle pillen en poeders en zalfjes van Soest inclusief de apotheek van Zonnegloren. Van Zadelhoff ontfermde zich over Piet en bood hem een baantje aan. Piet bleef ook werken als noodhulp voor de vrijdagnacht bij van Brummelen,de vierde bakker van de Ossendamweg. Zo fietste Piet dagelijks in plaats van brood met fietstassen vol pillen over heel Soest, Soestduinen, de Wieksloot en achter den Neng en meldde hij zich terug bij de zaak dan lagen er weer nieuwe bestellingen klaar. Soms vier ,vijf maal de Lazerusberg op, daar woonde de meeste particulier verzekerden. Piet vertelde wel eens als het dokters-echtpaar Schutte een paar weken vakantie namen hij het ook rustig had, die schreven zoveel pillen voor. Als bezorger van medicijnen van Van Zadelhoff moet heel Soest van de jaren zeventig Piet Engel hebben gekend. 

Toen 21 juli 1969 toen Neil Amstrong als eerste mens een voetstap op de maan zette en een droom van de mensheid in vervulling ging was dit voor Piet meer een schrikbeeld. Als vrome christen geloofde hij dat de hele landing op de maan in scene was gezet. Dit kon niet waar Zion.De mens op de maan was min of meer een inbreuk op de geloofsovertuiging van Piet en hij was zeker niet de enige die er zo over dacht.
Van Zadelhoff was de laatste baas. Spoedig na de landing op de maan kon Piet van zijn AOW genieten en die rust had hij wel verdiend. In de oorlog waren Piet en zijn zuster Nel een betrouwbaar adres. Zij hadden Joden onderdak gegeven. De onderduikers waren na de oorlog zus en broer Engel dankbaar gebleven en ieder verjaardag van Piet waren ze trouw op bezoek gekomen met kado‘s die ze maar wensten. Zo konden we Piet op latere leeftijd royaal zien nippen aan een glas beste cognac en kon hij ongestoord aan de Braamweg dure sigaren paffen. 

Een recente reactie (8 november 2020) leverde op dat Piet Engel van zijn zus niet meer mocht roken. Hij kwam dan ook bijna elke dag naar Sigarenzaak Pieneman aan de Van Weedestraat om één sigaar te kopen die hij tijdens zijn rondje door Soest oprookte.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden