Kies een jaartal

Beeldjes uit tuin Den Hof Beukenlaan

Gepubliceerd 20-04-2005

In november 2000 schrijven we in deze rubriek een stukje over huize “den Hof” aan de Beukenlaan, op de plek waar later sporthal “Beukendal” is gekomen stond toen een kleine villa met een grote voortuin. We tekende toen wat herinneringen op van mensen die reageerden op de foto. Huize den Hof werd bewoond door de heer en mevrouw Albers . Twee vriendelijke mensen die door de omgeving werden gezien als gegoede burgers.
Men dacht dat de heer Albers meester in de rechten was maar van de heer Timmermans vernamen we dat Albers niet de officiele papieren had om zich advocaat te noemen. Wel was hij voor veel mensen een raadsman, waarschijnlijk omdat hij kon praten als Brugman. Albers hielt als hobby op zijn land achter den Hof bijzondere soorten parelhoenders, fazanten enz. En iedereen herinnerde zich de pauwen. Verschillende mensen belde toen om te vertellen dat er in de voortuin twee beelden stonden , een mannetje en een vrouwtje. Ook Joop Gros belde om dat nog eens te bevestigen. Zijn vader had aan de Beukenlaan schuin tegenover den Hof een schildersbedrijf. Bijna ieder jaar moest vader de twee beeldjes overschilderen en voor het verdere schilderswerk was Albers ook klant bij zijn vader Gros. Gros had een groot gezin en de jongens speelde wel eens verstoppertje ook in de tuin van den Hof. Daar was de heer Albers dan kwaad over en dat liet hij merken ook. Gevolg de jongens kregen thuis op hun kop bang dat vader een klant zou verliezen.
Mevrouw Verwoerd reageerde ook op de foto. Zij heeft van 1945 tot 1948 bij de familie Albers gewerkt. Ze herinnert zich de hoenders en pauwen achter het huis maar ook in huis waren dieren. Albers fokte kleine hondjes, dwergkeesjes, daarmee werd hij op tentoonstellingen kampioen. Verder was er een papagaai in huis die bijna even goed kon praten als zijn baas. Als de telefoon ging riep ‘ie alsmaar “Theo telefoon Theo telefoon!!!.De heer Albers is in 1949 overleden. Nadien is de heer Schluter eigenaar van de villa geworden. Hij heeft “den Hof” en alles wat erbij hoort aan de gemeente verkocht. In 1968 is “den Hof” gesloopt om plaats te maken voor sporthal “Beukendal”. 
De twee beelden uit de tuin zijn toen door de slopers vermoedelijk naar de Schans gebracht. Daar zouden ze tot gruis zijn vermalen om als grondstof voor asfalt te worden gebruikt als niet de heer G.M.van Groningen, politieagent te Soest, ze had ontdekt. Hij heeft zich over de beelden ontfermd , ze liefdevol naar zijn huis aan het Kerkpad gesleept en daar hebben ze tot vorige maand een plaatsje in de woonkamer gekregen. 
De heer van Groningen is onlangs overleden. Het huis wordt verkocht en nieuwe bewoners hebben vermoedelijk niets met deze beeldjes. Dochter Thea van Groningen heeft ons getipt en met een stevige steekwagen zijn ze vervoerd naar Museum Oud Soest. Daar is voorlopig een plekje in de gang gevonden. Zo blijven specifieke dingen van soest voor het nageslacht bewaard. 

Nagekomen commentaar: De heer Timmermans belde voor wat aanvullingen. Zijn vader had aan de Ringweg (bestaat niet meer) een kippenfarm. Albers kwam wel eens op het pluimveebedrijf van Timmermans soms met zijn jachtgeweer bij zich. Hij was gek op de jacht. Hj was in staat om voor de lol een verdwaalde kip af te schieten. Albers kon spelen met taal en woorden. Hij kon het alphabeth even vlug van A naar Z als van Z naar A opzeggen. Daar had Timmermans als jongetje grote bewondering voor.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden