Kies een jaartal

Katholieke Meidengroep Soest

Gepubliceerd 23-03-2005

Vandaag in Verdwenen Soest een foto van een katholieke meidengroep uit de tijd van pastoor Voss. Pastoor Wilhelmus Voss heeft de Petrus- en Pauluskerk gediend van van 1931-1956. We schrijven gediend maar de pastoors van die tijd voerde het bewind over de parochie waar zij werden geplaatst. Pastoor Voss was 
de opvolger van Pastoor Vossenaar die volgens Anton van den Dijssel slecht besluiten kon nemen. Ze dachten aan Vos een krachtige en bestuurlijk bekwame pastoor te hebben gekregen en dat was ook zo , maar de geestelijke zaken hadden zijn voorkeur. Als je pastoor van de Petrus en Paulusparochie werd was je ook je meteen ook voorzitter was van de school ,het koor, het St. Josephgesticht met de nonnen.en nog andere bestuurlijke zaken en dat lag minder bij Voss. Pastoor Voss was een geestelijke en een opvoeder.
Bij de oudere parochianen was Voss geliefd maar bij de jeugd maar bij de jeugd minder. 
Nel kuier vond hem streng en een heerser. De vragen en antwoorden van de catechinmus werden erin gestampt. Bij het overhoren of je de les wel goed had geleerd moest je de pastoor recht aankijken. Wie niet oplette kon een draai om de oren krijgen. Stein van der Lugt kreeg nog wel eens een pets. 
Over waar de foto is gemaakt hoorden we twee versies . Nel Kuier herinnert zich dat het het retraitehuis is geweest even voorbij de bocht bij Dierenpark Amersfoort. Zij zouden daar vormingslessen krijgen van de nonnen en er drie dagen en twee nachten verblijven. Nel vond het een belevenis met de meiden onder elkaar op een zaal slapen. Even weg van de boerderij thuis, niet melken , even geen koeien, kippen en varkens en minder vliegen. Thuis werden de katholieke regels ook streng in acht genomen. Hoewel , als het gezin zomers van het werk aan tafel zat om te eten deed vader het gebed in een paar seconde af. De pet af , een kruisje, een prevelementje, en hup, de pet weer op. Want voor dat je het wist, zaten er enkele vliegen op zijn bezwete kop.
Jo Hilhorst weet te vertellen dat deze foto in de oorlogjaren is gemaakt. We gingen met een groep naar een vormingscentrum in Delden, de regio waar pastoor Voss vandaan kwam (Goor). Alles was al schaars en wij moesten boter en suiker en bonnen meebrengen en we kregen daar weinig te eten. De nonnen zagen er daarentegen weldoorvoed en dik uit. 
Twee verschillende herinneringen bij een foto, u begrijpt, dat maakt ons nieuwsgierig. De dames op de foto hebben een nummer en graag horen wij van u ,zover dat nog mogelijk is, de juiste namen en de verhalen die er bij horen. 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden